A vörös a divat Ferihegyen

Vörös Attila   ·   2019.06.07. 15:40
13_sanghajbp

Újabb járatnyitás, végre nekem jutott, mehetek ismét a reptérre! Mindig van ilyenkor torta, meg ez egyébként is olyan elit hely a szokásos vasútállomásokhoz képest, anyukám nevét is már több mint egy hete le kellett adnom. Behatolás az érkezési oldalon, itt van a kijelölt kerékpártároló, irány a Skycourt konferenciaközpont, ahol a regisztráció zajlik. Oké, ez is megvan, menjünk tovább most már csoportosan a járatindító ünnepség helyszínére, a 2A terminál felé.

Na de mi ez?! Éles dobszó, fura ütemben veri valaki a tamtamot, odanézünk, egy hatalmas piros sárkány (a kínai sárkányok jószándékúak és sokszor hosszú testűek, kígyószerűek, imádom a Wikipedia vonatkozó szócikkét!) vonaglik az utasok legnagyobb döbbenetére, mögöttük a dobos gyerek és két kínai lány szép ruhában. Figyelem, még csak alig múlt el reggel hét, ideje felébredni! Sárkányunk végül jött velünk, néha megállva egy-egy különlegesebb performansz kedvéért. Egy kínai és egy magyar srác bújt meg a jelmezben, jól csinálták, remek hangulatot teremtett az előadás. Az eseményen összegyűltek pedig maguktól vagy összebeszélve, de a fekete európai ünnepi dísz mellett minél több vöröset-pirosat is magukra öltöttek. Jómagam piros, mosolygós zoknit húztam ma, de ez persze senkit sem érdekelt a csinos hölgyek mellett...

Csálészemű (oké, legyen démonszemű), tevefejű sárkány. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Az ünnepségen megszólalt a repülőtér részéről Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Tien Liu-ven, a China Eastern Airlines Group alelnöke és Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. A beszédek végighallgatása után az érdeklődők megtekinthették a járatot vivő Boeing 787-es Dreamliner gépet is. Alább az mti jelentése.

Hello!

A Shanghai Airlines első járata péntek reggel hat óra előtt kicsivel érkezett meg a Sanghaj-Putungi repülőtérről. A járat hetente háromszor közlekedik a két város között. Az első repülőt a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntötték.

Az érkezés után tartott sajtótájékoztatón Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy Sanghaj közvetlenül elérhető Budapestről. Hozzátette, jó a járat megnyitásának időzítése, a Budapest Airport a fejlesztésekkel azon dolgozik, hogy a kínai utasoknak is kényelmesebb legyen a repülőtér; mandarinul beszélő segítőket alkalmaznak és a Kínában elterjedt online fizetési módokat is bevezették.

A hölgyek után balról: Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Tien Liu-ven, a China Eastern Airlines Group alelnöke és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy Kína egyik gazdasági központjával kötik össze Budapestet abban az évben, amikor a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulóját ünneplik. Hangsúlyozta: soha ilyen ütemben nem fejlődtek még a kapcsolatok, ehhez pedig stabil politikai és gazdasági háttérre van szükség.

A rendezvényen Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, valamint Tien Liu-ven, a China Eastern Airlines Group alelnöke is a diplomáciai kapcsolatok évfordulóját hangsúlyozta ki.

A visszaútra felálló gép (fotó: Maron Szilárd)

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint a kínai turisták fontos látogatói Magyarországnak, az elmúlt évben 256 ezren érkeztek, 12 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az új járat várakozásaik szerint újabb lendületet ad majd a fejlődésnek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek