Aeroflot: új elismerés, új repülőgépek

iho/repülés   ·   2011.11.28. 18:31
Aeroflot_A320-200_VP-BWH

Az Aeroflot nyerte el a "Pénzügyi igazgató" című moszkvai üzleti lap nagydíját az orosz vállalatok között legdinamikusabb financiális fejlődésért, jelentős eredményeiért, amiket a társasági stratégiában, a befektetések vonzásában, szerkezetváltásban és egyéb területeken elért.

Az orosz gazdaság fontos cégei tíz kategóriában versenyeztek a díjakért, amelyeknek odaítéléséről független szakértők és az üzleti közösség reprezentánsai döntöttek - hangzik a Russian Aviation összefoglalója.

Az Aeroflot idén átesett az úgynevezett IOSA auditon, a légitársaságok nemzetközi szervezete, az IATA minőségvizsgálatán, és megfelelt a legkomolyabb nemzetközi követelményeknek is. Az audit megállapításai szerint a Aeroflot továbbra is vezeti az orosz légitársaságok listáját a repülésbiztonság, a nemzetközi normák szerinti üzemeltetés tekintetében.

Mindeközben az Aeroflot tárgyalásokba kezdett az Airbus képviselőivel A320-asok beszerzéséről. A 30 keskenytörzsűt a Russian Technologies nevű cég vásárolná meg két és negyed milliárd dollár értékben, a légitársaság  ettől a vállalattól lízingelné a gépeket.

Mivel az üzlet részleteiről egyik partner sem nyilatkozott, így egyelőre az sem derül ki a híradásokból, hogy vajon az újrahajtóművezett neo-változatokról, vagy a most is gyártás alatt lévő  „sima” 320-asokról van-e szó. A légitársaság jelenleg százgépes  flottával repül, a fejlesztési stratégia szerint 2015-re már 300, 2025-re pedig 550 gépre(!) fejlesztené az állományát – az viszont nem valószínű, hogy a neo-320-asokból 21105-ig átvehetne ilyen sok példányt, a gyártási pozíciók ugyanis már erősen foglaltak az első szériára.

(fotó: Csemniczky Kristóf)

Jelenleg az Aeroflot gépeinek többsége európai gyártmány, de 2010-ben a légitársaság vezetői  szerződést írtak alá a Boeing képviselőivel is, ennek értelmében az orosz cég ötmilliárd dollár értékben vásárol 777-eseket és 787-eseket nagyhatótávolságú flottájába.

Kapcsolódó hírek