Aggályos a Szuezi-csatorna biztonsága

MTI   ·   2013.07.02. 19:15
A hatalmas egyiptomi kormányellenes megmozdulások nyomán kezd aggályossá válni a stratégiai fontosságú Szuezi-csatorna biztonsága, bár továbbra is a válság politikai megoldása a legvalószínűbb forgatókönyv – vélekedtek keddi helyzetértékeléseikben londoni szakelemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays energiapiaci elemzőstábja szerint a globális energiahordozó-piac számára a nagy kérdés az, hogy a demonstrációk okozhatnak-e fennakadásokat a csatorna forgalmában, tekintettel az útvonal fontosságára a Perzsa-öböl térségéből Európába szállított olaj, illetve ez Európa és Ázsia közötti tengeri áruforgalom szempontjából. A ház adatai szerint a globális tengeri kereskedelem nyolc, a nyersolajforgalom 4,5, a tengeren szállított cseppfolyósított földgáz 14 százaléka áramlik át a Szuezi-csatornán.

A csatorna teljes lezárása nagyon nehéz lenne az egyiptomi hadsereg támogatása nélkül, és nincsenek jelek arra, hogy a hadvezetésnek szándékában állna egy ilyen drasztikus lépés, amivel egyébként égetően szükséges devizabevételektől fosztaná meg az egyiptomi gazdaságot. A fő aggodalomforrás az, hogy a tiltakozók próbálkozhatnak a Szuezi-csatorna kereskedelmi használatának nehezítésével, például kikötőkben várakozó hajók vagy külföldi kikötői munkások megtámadásával olyan kulcsfontosságú kikötővárosokban, mint Port-Szaíd, ahol szintén nagyarányú megmozdulások zajlanak. A ház szakértők felidézik, hogy a tüntetők márciusban is kísérletet tettek a forgalom akadályozására motorcsónakok elkötésével. Az átmenő forgalmat a mostani megmozdulások egyelőre nem érintik, ám a helyzet könnyen romolhat, és a Líbiából más országokba, köztük Egyiptomba is áramló fegyverek növelték a kockázatát valamely súlyos biztonsági incidens bekövetkeztének.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének stratégiai elemzői értékelésükben mindazonáltal úgy vélekedtek, hogy még mindig a politikai megoldás a legvalószínűbb forgatókönyv a jelenleg egyiptomi válság kimenetelére, Mohamed Murszi egyiptomi államfő mandátumának sorsáról pedig a legnagyobb eséllyel népszavazás dönthet. A ház szakelemzői szerint a referendum előtt parlamenti választásokra kerülhet sor. A JP Morgan szakértői kiemelték, hogy a jórészt lakossági kisbefektetők által dominált egyiptomi tőzsde árfolyamindexe június utolsó hete óta hozzávetőleg tíz százalékot emelkedett. A cég szerint ez valószínűleg azt a lakossági várakozást tükrözi, hogy a válságra rendezett körülmények között születik olyan megoldás, amely csökkenti az elnöki hatalmat.

Jóllehet a rövid távú bizonytalanságok erősödtek, a jelenlegi politikai válság ilyen kimenetele stabilizálhatja Egyiptom középtávú kilátásait – jósolták keddi elemzésükben a JP Morgan londoni stratégái.

Kapcsolódó hírek

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.