Akkumulátorgyár épül Miskolcon

MTI/iho   ·   2018.03.28. 14:37

A 8,8 milliárd forint értékű, Miskolc déli ipari parkjában megvalósuló beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. Az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd.

A japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. A cég olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyárt majd, amelyek biztosítják, hogy Magyarország az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplő legyen.  Miskolcon gyártandó termékeket leginkább külföldön értékesítik majd, Európa legnagyobb és legerősebb autógyártóinak.

Osamu Murao, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója elmondta, az első ütemben hatvanezer négyzetméteres csarnok épül, amely később száznegyvenezer négyzetméteresre bővíthető. Miskolcon lítiumionos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak. Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor. A beruházás helyszínéül azért választották Miskolcot, mert jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek, illetve a város is támogatta a fejlesztést. Az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította. A beruházás azt jelzi: Miskolc a régió legdinamikusabban fejlődő ipari központja.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation tizenhét országban megközelítőleg tizenötezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem hárommilliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft-t 2017. október 30-án jegyezték be.

Magyarországon százhetven japán cég mintegy huszonötezer embert alkalmaz, Európán kívül Japánból érkezik a harmadik legtöbb beruházás Magyarországra. Jelen beruházás is bizonyíték arra, hogy a világ autóipara forradalmi átalakulás közben van, hiszen ma már az elektromobilitás, az önmagukat vezető autók és a környezetvédő technológiák nem a jövő, hanem a jelen. Az autóipari forradalom során számos fontos és jelentős beruházás érkezett és érkezik majd Magyarországra. Magyarország az autóipar hagyományos korszakában az európai autógyártás egyik fellegvárává nőtte ki magát, tavaly az autóipar teljesítménye nemzetgazdasági rekordot döntött, meghaladta a nyolcezermilliárd forintot, és százhetvenötezren dolgoznak az ágazatban, amelynek versenyképességét mutatja, hogy az autóipari termékek kilencvenkét százaléka exportra kerül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek