Alacsonyplatós Ikarus 260

Ács Attila   ·   2013.08.11. 14:45
BPO-370_fooldal

Mint arról korábban beszámoltunk, a kevéske új és hasznát autóbusz forgalomba állítása mellett néhány „őskövület” felújítása sem kerülhető el, ezt viszont egy Ikarus 260-as kapcsán most – kísérlet képpen – összekötötték némi modernizálással is: a busz alacsonypadlós hátsó peront, és elektromos működtetésű ajtókat kapott.

Már évek óta közlekedik Budapesten egy hasonló jármű (JNG-724), ebben a buszban azonban továbbra is maradt egy lépcső, így a valódi célját aligha érhette el, a kihajtható rámpa túl meredek; kerekesszékkel igen nehézkes rá feljutni.

Az alacsonypadlós peron miatt a bal hátsó ablak lejjebb került

A most elkészült utódba viszont egy teljesen lépcsőmentes hátsó peront terveztek, így a busznak ez a része elvileg egyenértékű egy normál alacsonypadlóssal. A hangsúly az elvilegen van, hiszen itt, a busz hátuljában, utazás közben ebben a szűk veremben pattogni nem lehet a legkomfortosabb érzés.

De nem ez az egyetlen újdonság, amit a BPO-370 tartogat: az ajtóit is kicserélték elektromos mozgatásúra, amihez teljesen új, nagyobb üvegfelületű ajtószárnyak párosultak, a busz külső megjelenését is jelentősen átalakítva ezzel. Hogy ezt pozitív vagy negatív irányba sikerült, azt az olvasó ízlésére bízzuk.

A fentiek mellett néhány kevésbé látványos, de hasznos változtatást is eszközöltek a buszon; így például kijelzőket szereltek be, az üléseit IMAG Halas típusúra cserélték, az ablakai pedig sötétítettek és „nem zörgő” kivitelűek lettek.

A felújítás tokkal-vonóval körülbelül 12 millió forintjába került a BKV-nak, amiből 1-1,5 millió forint volt a tervezés költsége, 2 millió forint pedig az ajtók ára, így értelemszerűen több kocsi hasonló átalakítása esetén ez az ár akár alacsonyabb is lehetne. A kérdés, hogy a jövőbeni változások mellett (4-es metró átadása, újabb vonalak kiszervezése, új vagy használt buszok beszerzése) szükség lesz-e egyáltalán hasonló felújításokra?

Újjászületett a 25 éves BPO-370 - a képre kattintva galéria nyílik!<br>(a külön nem jelzett fotókat Fábián Olivér készítette)

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.