Államtitkár egyeztet a BKV-ról

iho/közút   ·   2011.12.21. 17:08

Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt jelölte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy egyeztessen a BKV gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilizálásáról Tarlós Istvánnal. A képviselők kedd hajnalban szavazták meg a jövő évi költségvetés elfogadásakor azt a módosító javaslatot, amely szerint  Budapest 32 milliárd forintot kap az államtól a BKV finanszírozására a helyi közösségi közlekedés támogatására szánt összegből. A fővárosi önkormányzat a támogatást akkor kaphatja meg, ha a közgyűlés a fővárosi közösségi közlekedés hosszú távú fenntarthatóságát biztosító koncepciót megalkotta, és azt a kormánnyal egyetértésében elfogadta.

Tarlós István még aznap jelezte, hogy február elején akár le is állhat a főváros tömegközlekedése, amennyiben a BKV finanszírozásával kapcsolatos parlamenti döntés változatlan marad. A fővárosnak a BKV finanszírozására kedd hajnalban megszavazott 32 milliárd forint ugyanis egy 35 milliárdos generális normatív támogatás része volt mostanáig, ezt az összeget ráadásul március végéig befagyasztották, hangsúlyozta. A főpolgármester hozzátette: nem az történt, hogy a főváros kapott 32 milliárd forintot, hanem az eddig automatikusan járó összegből 3 milliárdot elvontak, és ezt az országban bárhol felhasználhatják, kivéve Budapesten.

Tarlós István akkor azt is kijelentette, hogyha ez a döntés változatlan formában marad, akkor körülbelül február 2-án a fővárosi tömegközlekedés várhatóan leáll, ami „a káoszon és a politikai skandalumon túl a nemzetgazdaságnak körülbelül napi 14 milliárd forint kiesést jelent”.

Kapcsolódó hírek