Állomás az álmos Alföldön

Kemsei Zoltán   ·   2015.08.22. 13:45
00kicsi

Tarnaszentmiklós. A környékbelieken és az elfogult vasútbarátokon kívül nem sokan hallották ennek a településnek a nevét, pedig csinos – bár kissé elhagyatott – vasútállomása is van, a hajdani nagyobb forgalom emlékeit őrizve.

A Kisterenye–Kisújszállás (Mátrai) HÉV-et 1887. július 31-én adták át a forgalomnak, a vonal épületei az OMÁV szabványai szerint épültek. Tarnaszentmiklóson, a mai 102-es (Kál-Kápolna–Kisújszállás) vonal mentén másodosztályú épületet emeltek. A szinte a semmi közepén emelkedő állomáson először járót biztosan meglepi a három vágány: az első (rakodó) a hajdani Tarnaszentmiklós–Pély kisvasútról érkezett forgalmat, árukat is kiszolgálta, nemkülönben a ma is álló raktárépület.

Tarnaszentmiklós felvételi épülete<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A felvételi épület és környéke az utcafrontot leszámítva (itt a volt szolgálati lakásokhoz vezető ajtót bedeszkázták) a pesti agglomerációhoz szokott szemnek meglepően gondozott: odabent, a váróteremben sem éktelenítik firkák a falakat, az állomás padjai tiszták, látszik, hogy rendszeresen festik őket. Egy kis nosztalgia? Hát igen, van, aki még emlékszik arra, amikor a vasutasok (és családjaik) kötelesek voltak az állomás környezetét példás rendben tartani. Valami azért hiányzik a régi idők szépségéből: a sok utas és a teherforgalom.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek