Állomásfelújítási program Szerbiában is

Tripolszki Dalibor   ·   2023.04.05. 15:00
230405_zenta_01

A szerb vasút infrastruktúra-kezelő részlege év elején egy állomásépületeket érintő felújítási projektet hirdetett meg: országszerte huszonhét indóház kap teljes vagy részleges felújítást.

A beruházás költsége körülbelül 280 millió dinár (nagyjából 904,2 millió forint), melyet az Infrastruktura Železnice Srbije saját forrásból finanszíroz.

A projektet négy fázisra osztották. Az elsőben többek között Ćuprija, Prahovo, Niš állomások szerepelnek, kicsivel több, mint 73 millió dinár értékben. A második csoport szerencsés nyertesei például Ferenchalom (Kačarevo), Bárányos (Ovča), Jajinci, Pozsarevác (Požarevac), ez a beruházás kicsivel kevesebb, mint 52 millió dinárt kóstál. A harmadik fázisban, melynek értéke a legmagasabb a maga 100 millió dinárjával, mások mellett Zenta, Bajmok, Torontálvásárhely (Debeljača) és Tamáslaka (Tomaševac) állomásépülete kap külső és belső felújítást. A negyedik csoportban Szabács (Šabac), Loznica, valamint Užice környékén hat állomás felvételi épülete születhet újjá 54,4 millió dinár értékben.

A felújításra szánt huszonhét állomás elhelyezkedése Szerbia vasúti térképén (kép forrása: Infrastruktura Železnice Srbije honlapja)

A legtöbb pénzre, 30,1 millió dinárra Ćupriján lesz szükség, a második helyen Zenta áll 26,4 millióval, míg a harmadik legnagyobb összeget igénylő beruházás Prijepoljén valósul meg, 21,3 millió dinár értékben.

(Nyitóképünkön a zentai állomás, amire tényleg ráfér már egy komolyabb rendbehozatal. Fotó: Tripolszki Dalibor)

Alábbi, a szerző felvételeiből készült galériánkban a zentai indóház felújításának kezdetét követhetik figyelemmel!

Képaláírások:

3–5. kép: Az épületet körülállványozták, kezdődhet az építést megelőző bontás

6–7.: A valamikori resti és a váróterem feletti tetővel, valamint a perontetővel kezdtek a kivitelezők. Az előbbiről a cserepet és a léceket, utóbbiról a bádoglemezeket szedték le

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek