Általános sztrájk Spanyolországban

iho/vasút   ·   2012.03.29. 08:55

A közlekedés minden ágát érinti a mai általános sztrájk Spanyolországban, amelyet a munkavállalók könnyebb kirúgását lehetővé tevő új szabályok miatt hirdettek meg – írja a Napi Gazdaság.

Várakozások szerint a munkavállalók közel harmada részt vesz abban az általános sztrájkban, amelyet a spanyol szakszervezetek mára hirdettek meg – jelentette a BBC. A résztvevők aránya ennél nagyobb is lehet, legalábbis ezt sejteti, hogy a hét végén a kormányzó konzervatív Néppárt a várakozásoknál gyengébb eredményt ért el az andalúziai tartományi választásokon. A kormány és a szakszervezetek megállapodása szerint a vasúti és a buszjáratok harmada, a belföldi és a külföldi légi járatok tizede indul el a munkabeszüntetés alatt.

A demonstráció résztvevői a munkaügyi reformok ellen tiltakoznak – a sztrájk alatt tüntetések, felvonulások is lesznek –, amelyek könnyebbé és olcsóbbá teszik a vállalatoknak az alkalmazottak elbocsátását. Az egyik változás szerint a kirúgott dolgozók a korábbi 45 nap helyett csak maximum 33 napi bért kaphatnak minden egyes év után, amelyet lehúztak cégüknél.

Kapcsolódó hírek