American a csőd után: optimista forgatókönyvek

iho/repülés   ·   2011.12.14. 18:00
aa_cim

A pozitív jóslatok kiindulópontja, hogy az American Airlines kimaradt, pontosabban kihúzta magát a kétezres évek zűrzavarából, ami sok nagy légitársaságot vagy csődbe, vagy összeolvadásba kergetett egy másik, esetleg hasonlóan szorongatott vállalattal. Az American inkább nagyon keményen takarékoskodott, bevezette a feladott poggyászok díjazását, nem adott meleg ételt az economy fedélzeten, elbocsátott vagy felfüggesztett pilótákat, légiutas-kísérőket, és ami a legfontosabb, nem próbálkozott flottaváltással, hanem tovább repülte egyre öregebb, egyre kevésbé hatékonyan működő gépeit. Ezzel a taktikával elkerülte ugyan a csődöt, mert nem költött sem új gépek vásárlására, sem lízingelésére – de közben milliárdokat veszített a meglévő flotta üzemeltetésén.

A társaság a honlapján már nemigen büszkélkedik DC–9-es fotókkal <br>(fotók: American Airlines, Boeing, Airbus)

Ez az öregedő flotta rendkívül sok kerozint fogyasztott, illetve fogyaszt ma is. Például az American egyik fő típusa, a DC–9-80-as – a hatvanas évek egyik sikeres konstrukciója – két farokhajtóművével óránként átlag száz kilóval több üzemanyagot használ el, mint a Boeing 737-800-as két hajtóműve. Márpedig a DC–9-esből 218 példány repül az American színeiben! Kétségtelen, a kisebb fogyasztású, frissebb Boeing keskenytörzsűből is van több mint 150, de az öreg DC-k szomja nyilván a meghatározó. És ahogy nőtt és nőtt az olajár, úgy vált egyre nagyobb teherré az öreg flotta által elfüstölt üzemanyag költsége.

A szép 757-eseket is le kell majd cserélni

Aztán az American elszánta magát, és beindította a flottacserét, ami több tízmilliárd dollár értékű repülőgép-beszerzést jelent. Sokak szerint ez persze kétséges egy közben csődvédelembe menekült vállalat esetében, de a Port Washington nevű tanácsadócég szakértője, Robert Mann szerint ez bizony történhet egészen másképp. Az ugyanis határozottan sokat segít a beruházási alapok megteremtésében, ha a csőd révén az American kimenekülhet a régebbi flottát terhelő lízingdíjak és banki kamatok kifizetése alól, amelyeket egyébként még sokáig kellene törlesztenie.

2014-ben a Boeing 787 Dreamliner példányai megkezdik a régi 767-esek leváltását, ebből a most leggazdaságosabb típusból 58 gép repül majd az Americannél. Jövőre kapja meg a társaság az első 777-300ER-t, az első amerikai légitársaságként használja majd a legnagyobb kéthajtóművest. A legkomolyabb beszerzés viszont a keskenytörzsű gépeké, a rendelés a két nagy gyártótól rekord, 460(!) gép, 2013-tól 2022-ig történő szállításra: először 737-800-asok és A320-asok kezdik majd leváltani a DC–9-eseket és a Boeing 757-eseket, majd pedig következik az újrahajtóművezett, csökkentett fogyasztású 737 MAX és A320neo.

Óriásrendelés A320-asokból...

Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy az új gépek új szolgáltatásokat ígérnek az utasoknak is, miközben a mai American-gépeken ugyan van wifi, de csak néhány tévékészülék lóg le a plafonról, míg az új 777-eseken lesz majd külön berendezett, ággyá alakítható ülésekkel felszerelt első osztály és business class, külön-külön tévé, kiemelt economy több lábtérrel, szóval sok minden olyasmi, ami utaskiszolgálásban is megemeli a színvonalat. A keskenytörzsűek is szélesebbek, kényelmesebbek lesznek, mint a mostani DC-k, szóval a lényeg: amint a légitársaság reményei szerint a tárgyalások révén sikerül stabilizálni a pénzügyi helyzetet, úgy válik az American a kissé elkésett, de még tán idejében megvalósuló flottacserével újra valóban vezető légitársasággá.

...és 737-esekből

Természetesen mindennek bőven van ára is, de ebből is lehet jól kijönni. Az elkerülhetetlen leépítés a DC–9-esek mellett azt a szektort érinti, amelytől az American, pontosabban az AMR anyavállalat – jó néhány más légitársasághoz hasonlóan – amúgy is igyekszik megszabadulni: az 50 személyesnél kisebb jetektől és légcsavarosoktól. Helyettük inkább kevesebb, de gazdaságosabban repülhető 70–100 személyes gépek beszerzésére állnak át, ami persze alaposan átalakítja a vonalhálózatot és sok kisebb desztinációt hagy járat nélkül, viszont talpra állítaná az American regionális leányvállalatát, az American Eagle-t. Ez esetben megintcsak nagyon komoly flottacseréről van szó: jelenleg a regionális társaságnál csak a CRJ700-asok érik el az optimálisabb gépnagyságot, belőlük 42 repül, a kisebbekből viszont közel kétszáz.

A 70 személyes CRJ-k még gazdaságosan üzemeltethetők

Egy fontos feltétele van annak, hogy eme optimista forgatókönyvek megvalósuljanak: az AMR vezetőinek ezekben a napokban többször is meg kell jelenniük a csődbíróság előtt, hogy jóváhagyást kapjanak a terveikre. Egy nagyon fontos tényezőt még érdemes hozzátenni mindehhez: az USA-ban a csőd nem azt jelenti, hogy a pénzügyi nehézségekkel küszködő vállalkozást el kell törölni a föld színéről, hanem azt, hogy új lehetőségeket kell adni, új irányokat és gazdálkodási metódusokat kell kijelölni a számára, hogy visszakerüljön a sikeres cégek közé.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.