Amikor a retro előny

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.21. 18:45
excelsior0

A vasúti kocsik fejlesztései, a cseh és szlovák vasúttársaságok járműállományának lényeges korszerűsítése az utóbbi években szinte lehetetlenné tette a táj vonatból való megörökítését. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még inkább a bautzeni kocsik voltak túlsúlyban a Prága és Kassa közötti nemzetközivé vált forgalomban is. Azóta sok minden megváltozott. A járatok száma megcsappant, ellenben jócskán följavult a kocsik állapota, ami a kényelmet és az utazási komfortot illeti, látványos javulás ment végbe.

Csorbát elhagyva ereszkedik a kanyarban az Excelsior<br>(fotók: a szerző)

A nappali közvetlen kapcsolatok szerelvényeit előbb cseh, majd szlovák InterCity kategóriás kocsikból állították ki. Ezzel semmi gond nincs, hiszen haladni kell a korral. Csak a légkondicionált kocsik ablakai már nem nyithatóak, esetleg néhány centire billennek – ekkor azonban a légkondi nem üzemel jól. Ami igazából hiányzik egy vasútbarátnak, az a lenyitott ablakból készített tájkép. Különösen mondjuk a Magas-Tátra környékén. Egyelőre mégsincs minden veszve...

Hol a hegyek csúcsosodnak...

A nappal közlekedő Košičan EuroCityt manapság elfelejthetjük. Ezen szlovák IC-kategóriás kocsik vannak. Marad tehát a másik három éjjeli járat, a Slovakia EN, a Šírava és az Excelsior gyorsvonat. A Slovakia és Šírava járatokkal a baj az, hogy akkor haladnak el a Tátra alatt, hogy néhány nap kivételével szinte lehetetlen fotót készíteni a tájról. A hálókocsiknál még az is nehezíti ezt, hogy már ezek is légkondicionáltak, azaz nincs lenyitható ablak.

Ám van egy utolsó mohikán, a tájképek készítésének megmentője, az Excelsior gyorsvonat. Mivel ez a járat a nyugat csehországi Cheb (Eger) városkából indul, s Prágát már csak éjfél után (igaz csak négy perccel) hagyja el, így Liptón és a Tátraalján 7:45 és 8:45 között közlekedik. A retroszerelvénynek köszönhetően még az ablakok is nyithatóak, s nemcsak az első- és másodosztályú kocsikon, hanem a cseh és szlovák háló- és fekvőhelyes kocsikon is. Így semmi akadálya néhány szép kép elkészítésének.

Az Excelsior gyorsvonat cseh-szlovák retroszerelvénye Poprád felé kanyarodik

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek