Andornaktálya végre elkerülőt kap

iho/közút   ·   2017.05.11. 18:45
andornaktalya0

A fejlesztésnek köszönhetően az érintett települések tehermentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, a környezeti ártalmaktól és a tranzit forgalom jelentette balesetveszélytől is. A munkálatok miatt a jövő héttől a 25-ös számú főúton forgalomterelésre kell számítani.

A 2502 j. összekötőút új nyomvonalon, 2×1 sávval, mintegy 1200 méter hosszon kapaszkodósávval kialakítva épül ki. Andornaktálya település lakóparkjához legközelebb eső szakaszán az itt élők életminőségének megtartása érdekében mintegy 850 méter hosszon erdősávval kialakított zajvédő fal létesül. Andornaktálya belterületi szakaszán forgalomcsillapító elemeket épít ki a NIF Zrt., a jelenlegi 2502–2501 j. utak csomópontja a megváltozott forgalmi viszonyoknak megfelelően átépül. A beruházás keretében megvalósul az Eger-patak híd, a Füzesabony–Eger vasútvonalat keresztező felüljáró, illetve a 2502 j. út–M25-ös autóút különszintű csomópont megépítése is.

(térkép forrása: NIF Zrt.)

Az 252-es számú főút rekonstrukciójának keretében elvégzik a meglévő útszakasz burkolatmegerősítését és korszerűsítését. Az M25 autóút megépítésével bekövetkező forgalmi változások miatt a meglévő 2500 j. út–25-ös számú főút csomópontját körforgalommá épül át. A 25-ös út–Faiskola utca közötti szakaszon párhuzamos gyalog- és kerékpárút épül.

Az M25-ös autóút mintegy négy kilométer hosszú északi ütemének kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárása folyamatban van, eredményes eljárás esetén szerződéskötés és kivitelezés nyáron várható. A befejező, mintegy tizenöt kilométer hosszú déli ütemre vonatkozó kivitelezési közbeszerzési eljárás várhatóan júniusban megjelenhet. A több ütemben megépülő M25-ös autóút 2020-ra készülhet el, ezáltal megvalósul Eger bekapcsolása Magyarország gyorsforgalmi úthálózatának vérkeringésébe.

Jövő héten, hétfőn, május 15-én megkezdődnek a 25-ös Eger–Kerecsend–Bánréve másodrendű főút 2500 j. út–25-ös számú főút–völgyfeltáró út csomópontjában az építési-, valamint a 2500-as Eger-Ipari park bekötő út, Eger, Kőlyuk út (K2) átépítési munkálatai.

Várhatóan ez év végéig a főútról a csomópontban nem lehet Egerszalók és Andornaktálya irányába fordulni, a forgalom csak egyenes irányban haladhat. A kijelölt terelő útvonalak a csatolt térképen láthatóak, a kihelyezett KRESZ-táblák segítenek az eligazodásban.

Az út új nyomvonalú átkötésének kivitelezési munkáit a Colas Út Építőipari Zrt.–Colas Hungária Építőipari Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. Konzorcium végzi nettó 4 milliárd 495 millió forint értékben, a 252-es számú főút rekonstrukciójának kivitelezési munkálatait a Colas Út Építőipari Zrt., Colas Hungária Építőipari Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. Konzorcium végzi nettó 867 millió 840 ezer forint értékben. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek