Árvízvédelmet kapott Murarátka az épülő M70-eshez

iho/közút   ·   2019.11.18. 15:00
400px_muraratka

A Letenyei-öbölzet elsőrendű árvízvédelmi töltései még az 1970-es évek második felében épültek ki. Az M70-es autóút építéséhez kapcsolódó részletes geodéziai felmérés megállapította, hogy a Mura menti védtöltés egy része nem felel meg a hatályos előírásoknak: egy-másfél méterrel alacsonyabb a szükségesnél. A kivitelezőnek ezért a közútfejlesztési projekt keretein belül a Mura árvízvédelmi töltését is át kellett építenie két helyszínen, összesen kilencszázötven méteren. Az egyik helyszínen a védett hullámtéri terület, a belterületi ingatlanok közelsége miatt vasbeton árvízvédelmi falat építettek a töltéskorona víz felőli oldalán. A Letenyét Lentivel összekötő út keresztezésénél a védképesség folytonosságát fenntartó mobilgát, úgynevezett mobil kulisszazárás létesült, amelynek működését ősszel sikeresen tesztelték. A beruházás jelentősége azokban a különleges megoldásokban rejlik, amelyeket az árvízvédelmi töltés építésénél alkalmaztak.

Az M70-es autóút építése során Murarátkán megerősítették az átvízvédelmi töltést is. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: NIF Zrt.)

A Magyar Közút Nzrt. és a NIF Zrt. már az utolsó simításokat végzik az autóúton, többek között a szalagkorlát finomszabályozását, a vízépítési befejező munkálatokat, valamint a forgalomtechnikai táblázást. Az M70-es építése az év végéig befejeződik, ezzel egy korábban balesetveszélyes szakasz szűnik meg. A legfontosabb feladat jelenleg a forgalomtechnikai jelzések kihelyezése és ellenőrzése, annak érdekében, hogy még az ünnepek előtt a Közút kezelésébe kerülhessen a szakasz. Október 30-án megkezdődött az M70-es főpályájának és a kapcsolódó létesítményeknek a műszaki átadás-átvétele, amelyet a forgalomba helyezési eljárás követ majd.

A nettó 16,7 milliárd forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, uniós és hazai forrás felhasználásával, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelező a Colas Út Zrt. és az EuroAszfalt Kft.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek