Átadták a gdański reptéri vasutat

iho   ·   2015.09.02. 13:45
400px_gdansk_repteri_vasut

A pálya elkészültét gőzmozdonyos nosztalgia-menetekkel ünnepelte a Pomerániai vajdaság által létrehozott Pomorska Kolej Metropolitalna (PKM) augusztus végén. A gdański Lech Walesa nemzetközi repülőteret is kiszolgáló vonalon szeptember elsején indult el a menetrend szerinti üzem – írja az International Railway Journal.

A szeptember elsejétől üzemelő új viszonylathoz tíz dízel motorvonat érkezett a Pesától<br>(fotó: Railway Gazette)

A Balti-tenger partján fekvő Gdańsk és Gdynia városait összekötő viszonylat évtizedekkel ezelőtt már létezett, azonban a pályát a második világháború során gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé, mivel a katonák ezt a szakaszt használták a vasúti létesítmények megsemmisítésének elsajátításához. Ezt a tizennyolc kilométer hosszú, Gdańskot és Gdyniát jelenleg is összekötő vasútvonalból Gdańsk Wrzeszcz közelében kiágazó, annak idején egyvágányú szakaszt építették most újjá és alakították kétvágányúvá. A pálya nyomvonala módosult annak érdekében, hogy az be tudjon térni a gdański légikikötőhöz is.

A nyolc állomást és megállót felfűző vonal Gdańsk Wrzeszcz után Bretowón és Jasienen át déli irányba vezet, majd nyugat felé ível, keresztezi az S6-os autóutat, és érinti a P+R parkolóval ellátott Matarnia megállót. Innen tovább nyugati irányba haladva érinti a Lech Walesa repülőteret kiszolgáló Port Lotniczy megállót, majd az Osowa állomástól délre található elágazásnál kapcsolódik ismét be a Koscierzyna–Gdynia vonalba. A megújult vonalon negyvenegy műtárgy található, köztük egy 940 méter hosszú viadukt a reptér közelében. A 716 millió złotyt felemésztő építési munkálatokat a Budimex és a Ferrovial konzorciuma végezte.

A reptéri vasúti kapcsolathoz újjáépítették a második világháború során elpusztult pályaszakasz egy részét is<br>(forrás: Railway Gazette)

A Pomerániai vajdaság a reptéri vasúti szolgáltatáshoz három régebbi Newag 220/221-es dízel motorvonata mellé tavaly hét háromrészes és három kétrészes dízel vonatot is vásárolt a hazai Pesától, 114 millió złotyért, körülbelül 27,5 millió euróért.

Az üzemeltetési szerződést a Gdańsk, Sopot és Gdynia városait összekötő elővárosi szolgáltatást végző SKM w Trójmieście vállalat nyerte el. A PKM-szolgáltatást az első hetekben még csak a Gdańsk Wrzeszcz-től a reptérre és Gdańsk Osowára közlekedő ingajáratok jelentik; a csúcsidőben a reptérre negyedóránként induló vonatok menetideje tizennyolc perc. A gdański főpályaudvarról, Gdańsk Głównyból Gdyniáig közlekedő, a repülőteret is érintő közvetlen járatok a tervek szerint október elsején indulnak el.

A PKM számításai szerint évente körülbelül 12,5 millió utas veszi majd igénybe az SKM Tricity regionális vasúthálózat részét alkotó vonalat. A társaság a közeljövőben villamosítani is szeretné a vonalat, valamint villamos motorvonatokat is beszerezni hozzá – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek