Átadták a Határ úti aluljárót

iho   ·   2024.05.30. 18:00
03_hatar_ut

A 3-as metró legtöbb állomása akadálymentes lett a nagy felújítás során. De a Határ útra csak külön beruházásban kerültek liftek. Felkészül: Göncz városközpont.

Az 1980-ban átadott Határ úti metrómegállót most először újították föl – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Horváth László. A BKK beruházási igazgatója hozzátette: a több mint negyven év alatt a burkolatok, a szerkezet és a gépészet egyaránt elöregedett, és persze az akadálymentesség sem volt megoldva.

Utóbbi biztosításához a látássérültek tájékozódását segítő taktilis sávok és Braille-írással készült feliratok mellett összesen négy liftet szereltek be: ezek közül a metróperonoktól az aluljáróba vezetők már hetek óta működnek (az egyik az aluljáró sajátságos szerkezete miatt három helyen áll meg), mostanra elkészült a felszínre vezető két felvonó is: az egyik az 50-es, a másik a 42-es, 52-es villamosokhoz, illetve a buszokhoz vezet. Az aluljáróban új – szintén akadálymentes – mosdó, a felszínen új zöldterületek készültek.

A kivitelezést a Budapest Közút és a Strabag két év alatt végezte el összesen 1170 négyzetméteren. A cél nem a luxus volt, hanem takarékos, tartós, praktikus megoldások megtalálása – mondta Horváth László.

A munkák idejére az Üllői úton kialakított gyalogos-átkelőhely megmarad, ugyanis nagyon kedvezően fogadták az arra közlekedők. A kapcsolódó útépítési munkákat június végén, a tanítási szünet kezdetekor kezdi el a kivitelező úgy, hogy minél kisebb mértékben akadályozza a közúti forgalmat.

Az M3-as nagyprojektből szintén kimaradt lifteket a Göncz Árpád városközpontban EU forrásból kívánják pótolni a jövőben.

A tájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent, ő arról beszélt, hogy a Határ úton sok minden akadályozta a munkát: beázás, vita a bérlőkkel, rongálás, mostanra azonban minden elkészült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.