Átadták az első Traxx Africát a Transnetnek

iho/vasút   ·   2017.12.25. 18:00
400px_transnet_traxx_africa

A dél-afrikai Transnet még 2014 márciusában rendelt kétszáznegyven villamos mozdonyt a Bombardier Transportationtől a vasúttársaság teherszállítási leányvállalata, a Transnet Freight Rail (TFR) számára. A tizenötmilliárd dél-afrikai rand, körülbelül háromszáztízmilliárd forint értékű beruházás (vagyis egy gép 1,3 milliárd forintot kóstál) része az ország vasúthálózatának fejlesztését is célul kitűző nemzeti infrastrukturális tervnek, amelynek vontatóállomány-korszerűsítési része során összesen ezerhatvannégy mozdonyt – vegyesen dízel- és villanygépeket – vásárolnak, összesen ötvenmilliárd randért.

Átvette első Traxx Africa villamos mozdonyát a Transnet. A dél-afrikai vasúttársaság kétszáznegyven gépet rendelt a Bombardier-től (forrás: Railway Gazette)

Az 1067 milliméteres, úgynevezett fokföldi nyomtávú, többáramnemű (három kilovoltos egyenáram, valamint huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áram) villanygépek ömlesztett szenet és ásványi anyagokat szállító tehervonatokat, valamint távolsági intermodális szerelvényeket fognak továbbítani bányák, kikötők és a városok ipari területei között. A 23E sorozatba sorolt Traxx Africa-mozdonyok mindegyikét a Dél-afrikai Köztársaságban építi meg a gyártó. Eddig tizenöt gép készült el, melyek várhatóan már 2018 elején forgalomba is állhatnak – írja az International Railway Journal.

A beruházás költségének több mint hatvan százaléka a hazai gazdaságot erősíti: körülbelül kilencven dél-afrikai beszállító vesz részt a projektben helyi előállítású alkatrészekkel. A nagyteljesítményű vontatási berendezéseket a Bombardier Johannesburg közelében található, 2016 augusztusában átadott isandói üzeme állítja elő, a mozdonyszekrények pedig a boksburgi DCD-től érkeznek. A forgóvázakat az állami tulajdonú Transnet Engineering hozza létre, a készre szerelés, az üzembehelyezés, valamint a statikus próbák pedig a vállalat durbani központjában történnek. A Bombardier szerint a projekt körülbelül háromszáz munkahelyet teremtett Dél-Afrikában, támogatva a kormány a fekete bőrűek széleskörű gazdasági szerepvállalását elősegítő programját, melybe a Bombardier száznegyven dolgozója segít be – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek