Átadták az M25-ös északi ütemét

MTI   ·   2018.11.07. 14:11
400px_m25

Magyarország gyorsforgalmi törzshálózata öt éven belül szinte teljesen kiépül – fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Mosóczi László az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös autóút északi üteme és a fejlesztéshez kapcsolódó beruházások szerdai átadó ünnepségén, Nagytálya közelében. A sztrádák hossza a jelenlegi ezernégyszázról a következő évtized első felére jócskán kétezer kilométer fölé nő, a teljes gyorsforgalmi- és főúthálózat a nemzetközi folyosókba kapcsolódó, európai színvonalú közlekedési feltételeket nyújt majd.

A jórészt már folyamatban lévő beruházások eredményeként hét megyeszékhely több mint négyszázezer, valamint vonzáskörzetük mintegy hatszázhatvanötezer lakójának közlekedési helyzete javul ugrásszerűen. A következő években Eger mellett magasszintű közúti kapcsolatot kap Békéscsaba, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Zalaegerszeg is. A 2022 utáni időszak fő feladata a legforgalmasabb autópályák kapacitásbővítése mellett a Budapestet elkerülő összeköttetések építése lesz. A kormány a közeljövőben dönthet az Egert elkerülő út előkészítésének útprogramba emeléséről is.

Használatba vehetik az autósok az Egert az M3-assal összekötő M25-ös autóút északi szakaszát (fotó: MTI/Komka Péter)

A kormány két éve határozott arról, hogy 2022-ig több mint 2500 milliárd forintot fordít közútfejlesztésre, nagy részt hazai forrásból. Ebből mintegy ezer kilométer új négysávos autóút és autópálya épül és kiemelt közlekedéspolitikai törekvés a jelenleg csak kétsávos közúton megközelíthető megyeszékhelyek bekötése a gyorsforgalmi hálózatba.

Az M25-ös északi üteméhez tartozó közel négy kilométeres rész nyolcmilliárd forintba került és szerdán délutántól vehetik használatba a közlekedők, az autóút teljes kiépüléséig díjmentesen. A tizenöt kilométeres déli ütem munkái tavasz óta zajlanak és várhatóan 2020 nyarára fejeződnek be. Az Eger és az M3-as autópálya összeköttetését megteremtő autóút azonnal érezhető változást hoz a megyeszékhely ötvenkétezer és a térség mintegy nyolcvanötezer lakójának életminőségében, életlehetőségeiben. Az M25-ös út mellett Egerben intermodális csomópont létesül és ugyancsak kormányfői ígéret van a megyeszékhelyt elkerülő útra is.

Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója elmondta: a most átadott autóút-szakasz 3,9 kilométer hosszú, melyhez két és fél kilométernyi szervizút, egy aluljáró és egy külön szintű csomópont is kapcsolódik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek