Átcsempészték a kultúrát

Fritz Gergely   ·   2012.10.07. 18:30
sinokk

Október 5-én indult a rendhagyó járat a napfény városából Szabadkára. Ezúttal nem cigarettát, hanem a kultúrát csempészték át a szerb-magyar határon: felolvasások, zenei produkciók, kulturális programok várták az érdeklődőket a motorvonat fedélzetén. Erre bőven jutott idő, hiszen a körülbelül 50 kilométeres távolságot több mint két óra alatt győzik le a szerelvények.

Röszkéig Bézével utaztak a kultúrcsempészek<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>A külön nem jelölt képek a szerző felvételei

Az évek során a Szeged és Szabadka közti összeköttetés kultikus járművévé váltak a szerb ezüstnyíl sinobuszok. Nyílt titoknak számított, hogy a koros járműveken virágzik a csempészet, a fesztivál nevét adó kultúrcsempészet kifejezés is innen származik. A sinok hosszú ideig egészen Szegedig jártak, néhány éve már csak Röszkéig közlekedhetnek. Ez alól az esemény se jelentett kivételt, a résztvevőknek Röszkén át kellett szállniuk. Az utasokat Szabadkán további programok várták, majd másnap, október 6-án délután indultak vissza Szegedre. Az évről évre egyre népszerűbb fesztivált várhatóan jövőre is megrendezik.

Szabadkai hajnal sinobusszal<br>(fotó: Tevan Imre)

Kapcsolódó hírek