Áttervezi idei üzleti tervét a MÁV-csoport

MTI   ·   2020.04.08. 16:30
400px_keleti_ugyfelszolgalat

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: naponta több mint 1200 járművet fertőtlenítenek, több százezer szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő szert, kézfertőtlenítőt szereztek be, hetek óta a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak is ingyenes kézfertőtlenítőt biztosítanak. Ezek nem tervezett, plusz költségeket jelentenek. A helyzetet még tudják kezelni, de ha két-három hónap múlva sem javul a helyzet, akkor tulajdonosi beavatkozásra lesz szükség.

A koronavírus elleni védekezés kiadásai és a járvány miatti bevételkiesés okán áttervezi 2020-as költségvetését a MÁV-csoport (kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

A legfontosabb beruházásokat folytatják, például az IC+-kocsik gyártását, és azokat, amelyek a menetrendszerűséghez, az üzembiztos forgalomhoz kellenek. A napi működéshez, a biztonságos közlekedéshez nem szükséges beszerzéseket azonban leállították. A vasúti közlekedés folyamatos, a személyforgalom kibocsátása a tavalyi szintet éri el, miután az idén eredetileg annál naponta százzal több személyvonattal kalkuláltak. Az utasforgalom azonban átlagosan nyolcvan százalékkal visszaesett és a pályahasználati díjbevételekben is kiesést jelent a teherforgalom tizenöt százalékos csökkenése.

A MÁV-Start Zrt.-nek tavaly 54,6 milliárd forint bevétele volt a jegyértékesítésből, ez most jóval kevesebb. Egyelőre nem terveznek utasokat érintő további intézkedést, a húsvét mindig a forgalmasabb időszak volt a vasútnál. Az idén mindenkinek azt tanácsolják, hogy maradjon otthon, de ha mindenképpen utazni akarnak, akkor a pandémiás helyzet kezelésére is elegendő lesz a vasúti kínálat. Az operatív törzzsel és a tisztifőorvossal egyeztetve harminc százalékos szabályt vezettek be a vonatokon: a kapacitás maximum harminc százalékáig vesznek fel utasokat, hogy minél távolabb tudjanak ülni egymástól. Az utasokat arra kérik, hogy a jegyeket elektronikus csatornán, vagy az automatákban vegyék meg. A MÁV informatikai rendszere bírja a megnövekedett online jegyvásárlásokat, már az év első hónapjában is többen vásároltak online csatornákon menetjegyet, bérletet, mint tavaly egész évben.

Homolya Róbert köszönetet mondott a MÁV-csoport valamennyi dolgozójának, akik a járványhelyzetben is helytállnak, fegyelmezetten és szolgálatkészen dolgoznak, hogy a vonatközlekedés akadálymentesen működjön.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek