Augusztus 7-8.: két nap retró a Balatonnál vas- és gumikeréken

iho   ·   2021.08.03. 12:00
03_retro_hetvege_2021_aug

A 2021-es nyár második retró hétvégéjén visszatér a 424-es, ismét megjelennek a MÁV-Start, a MÁV Rail Tours és a Volánbusz retrójárművei.

  • A Tekergő expresszvonat a ’70-es évek expresszvonatainak hangulatát idézi fel, Balatonfüred és Tapolca között. A korabeli megjelenésű, vékonycsíkos fülkés Rába-kocsikból álló szerelvényt szombaton a 247-es Bivaly visz Balatonfüred és Tapolca között; vasárnap pedig ugyanezen a járaton a régi festésű 127-es Szergej dolgozik.
  • A Nyíregyháza és Zánka-Erzsébettábor között közlekedő másik Tekergő expressz vontatásáról a MÁV Rail Tours 219-es zöld Púposa gondoskodik.

Az idei szezontól Balatonfüred és Tapolca között kétóránként közlekedő Kék Hullám Intercityk között – óránkénti váltásban – szintén kétóránként személyvonatok is szállítják az utasokat, amik ezen a hétvégén teljeskörűen retró szerelvényből állnak. A személyvonatok élén Nohabok és Szergejek lesznek, a szerelvény pedig korabeli Bhv és By típusú személykocsikból áll. Forgalomba áll egy retró festésű Bz motorvonat is.

A hétvégén mindkét napján a 8:47-kor és a 14:47-kor Tapolcáról, továbbá a 11:55-kor Balatonfüredről induló; valamint a szombaton 17:55-kor Balatonfüredről induló személyvonatokba a WR 252-es nosztalgia étkezőkocsit is besorozzák. Az 1952-ben gyártott, korhű jelleggel – az eredeti konyhatechnikát nagyrészt megtartva – felújított étkezőkocsiban, a MÁV Rail Tours csapata látja vendégül az utasokat.

(fotók: MÁV-Start)

A Kék Hullám IC vonatok élén Balatonfüred és Tapolca között ezeken a hétvégéken Nohabbal, Szergejjel, illetve classic Csörgővel is lehet találkozni. Az intercityk légkondicionált kocsikkal közlekednek, ezért a Nohabos vonatokban a klímaberendezéshez szükséges energia előállításához egy VFK fűtőkocsit is besoroznak. A budapesti Déli pályaudvarról 9:05-kor és a Tapolcáról 17:38-kor induló Kék Hullám Intercity vonatokban az Utasellátó retró étkezőkocsija, a WRmz 101-es CAF gyártású kocsi közlekedik. Ez az utolsó eredeti külső-belső arculat szerinti eurocity étkezőkocsi, utasterének jellegzetes bordó–narancssárga–arany színvilága a ’90-es években egész Európában egyedinek és különlegesnek számított, megjelenése messze megelőzte korát. Az étlapon megtalálhatók a klasszikus magyaros ételek:

  • a babgulyás,
  • a paprikás csirke,
  • a sertésborda vagy
  • a marhapörkölt,

de emellett olyan különlegesség is, mint a bélszínjava. Az itallapon is bő a választék: badacsonyi, villányi, tokaji és egri borok, pezsgők közül lehet választani, de a vonatokon ritkán kapható párlatokat és likőröket is felszolgálják majd.

A WRmz 101-es CAF étkezőkocsi 12:30-tól 16:30-ig (a 19702 és 19793 számú vonatok között) a tapolcai vasútállomás felvételi épületénél vonatjegy nélkül is látogatható lesz, ahol az Utasellátó csapata frissítőkkel és meleg ételekkel várja a vendégeket.

A Vízipók Interrégió vonatokban a hazai intercity-közlekedés harmincéves évfordulójára emlékezve ismét forgalomba áll a Balaton északi partján az egykor ott is közlekedő klasszikus intercity-szerelvény komfort-, illetve Bko-kocsikkal. A komfortkocsikban menetirány szerint vagy akár a Balaton felé forgatható kényelmes, mélyen hátradönthető ülések vannak, amelyekért most ezeken a járatokon felárat sem kell fizetni, a standard 2. osztályú menetjegyek érvényesek. Aki inkább a fülkés kocsikat részesíti előnyben, az klasszikus faburkolatokkal és bordó szövetkárpittal rendelkező, lehúzható ablakos, egykori elsőgenerációs IC-kocsit is választhat.

Nosztalgia autóbuszos programok

A még inkább felejthetetlen élményekért, a júliusi retró hétvégéhez hasonlóan, szombaton a Volánbusz ismét csatlakozik különleges nosztalgia Ikarus autóbuszokkal.

Balatonfüred–Tihanyi-félsziget

Balatonfüred autóbusz-állomásról indulva nosztalgiabuszos körút során lehet felfedezni a Tihanyi-félsziget csodáit. Ezek a járatok egy rövid szünet erejéig Tihanyban is megpihennek, ahol lehet a farosokat fotózni, vagy egy kis harapnivalót, frissítőt vásárolni. Az Ikarus autóbuszokra a menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, amiket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

(fotók: Volánbusz)

Az autóbuszok indulási ideje úgy lett kialakítva, hogy a Budapest felől érkező Vízipók Interrégió vonatokról is kényelmesen át lehessen szállni, a Balatonfüredre való visszaérkezés után nem sokkal pedig Kék Hullám IC-vel tudják folytatni útjukat Tapolca felé.

Tapolca–Szigliget

A Tekergő expresszvonathoz csatlakozva, Tapolcáról indulva, nosztalgiabuszos körút során van lehetőség bejárni a Balaton-felvidéki tanúhegyek környékét, érintve többek között Hegymagast, Szigligetet és Nemesgulácsot. Szigligeten egy rövid pihenő alatt lehet a legendás buszokat fotózni. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, amiket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

Jegyvásárlási információk

A programban meghirdetett vonatok hagyományos díjszabással vehetők igénybe, az utasok a retró járművek miatt extra költség nem terheli. A vasúttársaság ajánlja a Balaton 24 és Balaton 72 napijegyeket, amik 24, illetve 72 órán át korlátlan utazást biztosítanak a Balatonnál, így könnyedén válthatnak a vonatok között.

A Volánbusz retró járataira a hagyományos tarifák, illetve a Balaton 24/72 Duo napijegyek nem érvényesek.

Mindent megtesz azért a MÁV és Volánbusz is, hogy a bemutatott retróvonatok és autóbuszok menetrend szerint és a meghirdetett járművekkel közlekedjenek, azonban előre nem látható műszaki vagy egyéb akadályok esetén a változtatás jogát fenntartják. A járatokon kötelező az érvényes járványügyi szabályok betartása. A vonaton lévő étkezőkocsikban nem szükséges a védettségi igazolvány felmutatása. Arra kérik az utasokat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Hajózás Sporthajózás

Fehérboros kora hajnal a Kékszalagon

MTI/iho   ·   2024.07.20. 12:00

Szombat két óra negyven perc hét másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco. A finiselő vitorlást a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek.