Automatikus vonatvezető rendszert tesztelnek Hollandiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.10.08. 18:00
rendezopalyaudvar

A vasúti árufuvarozás szempontjából kulcsfontosságú betuwei vonalon teszteli a rendszert a DB Cargo és a ProRail.

Németország és Hollandia 2019-ben írt alá egy szándéknyilatkozatot a vasúti teherforgalom bővítésének előmozdítása érdekében. A nyilatkozatot magasrangú vasúti szállítmányozó cégek képviselői és a német, valamint a hollnad közlekedési miniszter is aláírta. Az új automatikus vonatvezető rendszernek a fő célja, hogy az optimális vasúti forgalomirányítás révén a pályakapacitást hatékonyabban ki lehessen használni. Az automatikus vonatvezető rendszert a betuwei vasútvonal hollandiai részén, azaz Rotterdam és Zevenaar között tesztelik októbertől egy éven át. A projektet, amely összesen 18,9 millió euróba kerül, a német Szövetségi Közlekedésügyek és a Digitális Infrastruktúra Minisztériuma finanszírozza. A projektben a DB Cargón kívül részt vesz még a DSD (Német Digitális Vasút), a Német Repülési Központ (DLR), a hollandiai vasúti infrastruktúra kezelő ProRail is.

Nem ez az első alkalom, hogy önvezető vonatokat tesztelnek a vasúti árufuvarozás szempontjából kulcsfontosságú szerepet játszó betuwei vonalon. 2018-ban az Alstom, a Rotterdam Rail Feeding és a ProRail már tesztelt egy mozdonyt, amibe automatikus vonatvezető rendszert telepítettek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek