Az első duplacsuklósok Spanyolországban

Ács Attila   ·   2013.05.21. 14:00
VanHool_barcelona_fooldal

A belga BRT jármú úgy esztétikailag, mint műszakilag jelenleg az egyik legmodernebb típusnak számít a piacon, bemutatása óta eddig mintegy száz példányra érkezett megrendelés. Az első fecskék már forgalomba is álltak, ezeket folyamatosan követik a továbbiak; a közelmúltban például Barcelona vehette át az új buszait.

fotó: TMB Flickr

A 24 méteres duplacsuklósoknak a hátsó tengelye is kormányzott, így szinte bárhol elmegy, ahol egy hagyományos tolócsuklós elfér. Teljes hosszban alacsonypadlós, négy széles utasajtóval rendelkezik, amik – ha nincs fel- vagy leszálló utas – 5 másodperc múlva automatikusan visszazáródnak. Az utastérben negyven ülőhely található (ebből három másfeles), de ezeken felül az ajtókkal szembeni peronon hat lehajtható ülést is felszereltek. A rámpát a legelső ajtóhoz építették be, a jármű két kerekesszékes utas egyidejű szállítására alkalmas. Az állóhely (négyzetméterenként öt fővel számolva) 124.

A busz meghajtása hibrid rendszerű: a 218 kilowattos dízelmotor az MAN-től, az elektromos motor pedig a Siemenstől származik. De nem ezek az első hibridbuszok a városban: a TMB tavaly tíz MAN-t vásárolt, idén, az év második felében pedig öt Volvo 7900 várható.


Kapcsolódó hírek