Az Év Pályaudvara, 1. rész: a cseh–német határon

iho/vasút   ·   2017.08.27. 18:45
bayerisch_eisenstein_kislid

A „Nagy újraegyesített”, illetve a „Reformpályaudvar” lettek a nyertesei az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett németországi vetélkedőnek, amelyben az Év Pályaudvarát keresi az „Allianz pro Schiene (Szövetség a Sínekért)” vasúti érdekvédelmi szervezet által kinevetett zsűri: Bayerisch Eisenstein a cseh–német határon, illetve Lutherstadt Wittenberg Szász-Anhaltban. Mindkét pályaudvar az utasbarát kialakításával vette le a lábáról a zsűrit.

A Bayerisch Eisensteinben álló vasúti határátkelőhelyet mint a legattraktívabb turisztikai célokat szolgáló pályaudvart díjazták. Ahogy fogalmaztak: itt valódi idill a határátkelés. A száznegyven éves, monumentális, alsó-bajorországi állomásépület fele részben bajor, fele részben cseh területen áll, a határvonal középen metszi az épületet. Ez ma pusztán minden lehetséges eszközzel megmutatott érdekesség, de nem volt mindig így: a hidegháború időszakában korlátok, kerítések, elfalazások zárták le az állomás területén a szabad mozgás lehetőségét, keleti oldalról figyelmeztető táblák tartották távol az érdeklődőket, bár a bajor oldalon akkor is kultikus érdeklődés övezte a vasfüggöny szelte állomást.

Képeslap a hidegháború időszakából (forrás: naturschutzgebiete.de)

Az állomáson a háború után szünetelt a személyforgalom, csak néha haladt át egy-egy tehervonat a határon. 1953-tól a teherforgalmat is megszüntették, 1980-ban a Deutsche Bundesbahn német oldalon a biztosítóberendezést is leszerelte. Az 1990-es fordulat során a hely különösen fontos: 50 ezer ember alkot élőláncot Zelezná Ruda és Bayerisch Eisenstein között, Csehszlovákiában ez az aktus a mi fertőrákosi kerítésátvágásunkhoz hasonló fontossággal bír. Ennek ellenére 2006-ig kellett várni, mire a menetrendben ismét megjelentek a határvonalon áthaladó vonatok.

Az 1877–78-ban épült ötemeletes állomásépületet 2011-ben újították fel, azóta az épület maga is kirándulási célponttá vált. Van itt denevérmúzeum, símúzeum, a vasútvonal építését bemutató kiállítás és egy, a hidegháború időszakát dokumentáló gyűjtemény. A korábbi elsőosztályú váróteremben éttermet rendeztek be.

A díjat odaítélő zsűri hét szakértői tagból áll, közöttük megtalálhatók a ProBahn utasérdek-védelmi egyesület, a Német Közlekedési Klub (VCD), a vasúti ügyfeleket tömörítő szövetség (DBV) képviselői. Tavaly a stralsundi és a steinheimi (Északrajna-Wesztfália) állomását találták érdemesnek a díjra.

Gemütlich módon telik a délután a vágányok mellett (forrás: spiegel.de)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek