Az Ever Given balesete ellenére is rekordbevétel a Szuezi-csatornán

iho/hajózás   ·   2021.07.13. 12:00
szuez_kontener

A 2020 júliusával kezdődő és idén június végével záródó pénzügyi év 5,84 milliárd dollárt, vagyis több mint 1700 milliárd forint bevételt hozott a fontos vízi átjárónak.

Az egyiptomi létesítmény közlése szerint az előző, 2019. július és 2020. június közötti időszakban 5,72 milliárd dollárt termelt. 2020 első hat hónapja 2,76 milliárd dollárt (bő 800 milliárd forint) generált a csatornának, az idei év első hat hónapja pedig még ennél is többet, körülbelül hárommilliárd dollárt (900 milliárd forintot), annak ellenére is, hogy az Ever Given konténerhajó március végi megfeneklése miatt a forgalom hat napon keresztül szünetelt a csatornán, komoly zavart okozva a világkereskedelemben.

Az Ever Given csak most július elején hagyhatta el a vízi átkelőt, miután az egyiptomi hatóság megállapodott a hajó tulajdonosával és a biztosítókkal. Források szerint a megállapodást követően a hatóság kártérítési pert indított egy egyiptomi bíróság előtt.

A Szuezi-csatornán 2021 első félévében 9763 hajó haladt át, ez 2,3 százalékos növekedés a tavalyi év első félévével szemben, amikor is 9546 hajót fogadott a létesítmény.

Az egyiptomi vízi átkelő fontos pont a világkereskedelemben: egyrészt a legrövidebb vízi utat nyújtja Európa és Ázsia között, másrészt a globális áruforgalomnak körülbelül tizenöt százaléka érinti. Ezen felül Egyiptomnak lényeges külföldi valutaforrás is.

Az Ever Given balesete azonban nem múlt el következmény nélkül: a csatornahatóság meggyorsította a csatorna legdélibb, a megfeneklés helyszínéül szolgáló szakaszának kiszélesítésére és további mélyítésére vonatkozó tervek készítését, valamint a csatorna 2015-ös bővítése során létrehozott, északi irányba tartó második sáv északi irányba történő további meghosszabbítását – számol be a gcaptain.com.

(Nyitókép forrása: splash247.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek