Megmozdult az Ever Given, lassan újra rendesen járható a Szuezi-csatorna

iho/hajózás   ·   2021.03.29. 09:00
00_ever_given_kiszabadult

Most majd a feltorlódott hajók miatt kell izgulni.

Sikerült kiszabadítani a Szuezi-csatornában keresztbe fordult konténerhajót, az Ever Givent, amely közel egy hete torlaszolta el az egyik legfontosabb átkelőt. A hajóbaleset kapcsán az is felmerült, le kell pakolni a hajóról a konténereket – több mint húszezer van a hajón –, ha ezt valóban meg kellett volna tenni, még tovább tartott volna a mentési akció és az még komolyabb hatással lett volna a világ gazdaságára: a Szuezi-csatornán a világ tengeri kereskedelmének tizenkét százaléka halad át, a konténeres szállítás aránya viszont még nagyobb, eléri a harminc százalékot.

Végül a kotróhajók és a parti markolók több tízezer köbméter homokot kikotorva kiszabadították az Ever Givent. A 400 méter hosszú, 200 ezer tonnás konténerhajó kedd reggel futott zátonyra, hatalmas volt a szél a Szuezi-csatornán, és a láthatóságot a homokvihar is csökkentette.

Kiszabadult!

A csatornán rengeteg hajó torlódott fel, egy ideig most az adhat izgalmat, hogy mindegyik rendesen át tudjon jutni, és ne legyen újabb hajóbaleset a „dugó” miatt.

Torlódás a csatornában északon...

Várakozó hajók a „déli oldalon”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek