Az FAA betiltotta a sörkihordó helikoptert

iho   ·   2014.02.04. 18:30
Clipboard01

Egy minnesotai sörcég eredeti módját találta a befagyott tó jegén kis kalibákban horgászó szomjas jónépek kiszolgálására: az ötlet eredeti és modern. Ha a társaság például úgy dönt, hogy még egy napot kint tölt a jégen, és az egyetlen problémája, hogy legyen eközben elég kortyolgatni való, csak felhívja az illető szakcéget, bediktálja a pontos GPS-koordinátákat, amiket a saját kézi alkalmatosságáról le tud olvasni, a szakcég pedig a kis UAV, azaz pilótanélküli helikopter alá függeszti a csomagot.

A hatrotoros drón ezek után teljesen automatikus üzemmódban kirepül a tó fölé, és leereszkedik a megadott ponton, leteszi a sörös csomagot, és ugyancsak teljesen automata üzemmódban visszarepül a bázisra, a bolt verandáján kiképzett leszállóhelyre.

Az üzlet remekül ment, míg a szövetségi légügy be nem tiltotta, ráadásul épp annak a videónak az alapján, amit a rendszer kigondolói a megosztókon közzétettek kiválóan működő szolgáltatásukról.

Nyilván sokan gondolták volna, hogy holmi repülésbiztonsági megfontolások miatt emelt vétót az FAA, de nem. A repüléssel magával nincs baj, ugyanis az ilyen jószágok illetve távvezérelt, rádió-irányítású modellek, repülő szerkezetek mozgását a jelenlegi szabályok négyszáz láb alatt engedélyezik. A sörkihordó helikopter repülése egyébként a tó jege, illetve az oda telepített, nem túl magas horgász kalyibák fölött nem minősül veszélyesnek, szoktak mostanság eregetni ilyen gépecskéket a nagyvárosok fölé is.

Nem, a baj az, hogy az, amit a kis ügyes helikopter végez, bizony vitathatatlanul és kétségtelenül kereskedelmi tevékenység. Nos ez az, ami viszont a jogszabályok szerint tilos ilyen drónokkal. A pecások Minnesotában határozottan csalódottak, és szeretnék elérni, hogy a Fehér Házhoz intézett petícióval kötelezzék az Egyesült Államok elnökét a rendelet azonnali felülbírálatára. A szükséges százezer aláírásból ehhez most még 99 ezer hiányzik, de a jégen fagyoskodó horgászok azért bíznak a sikerben, addig is viszont kénytelenek maguk szárazföldi úton szállítani az utánpótlást a tó jegére.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek