Az ír gázoló ügyében folyt szakértői tárgyalás

MTI   ·   2012.07.18. 08:08

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi felelősének szervezésében a leányfalui ír gázoló ügyében folytattak tárgyalást a magyar és az ír igazságügyi tárca szakértői az európai uniós végrehajtó testület illetékeseivel kedden Brüsszelben.

A megbeszélésen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közlése szerint a magyar tárcát két szakjogász képviselte. Az Európai Bizottság értesülések szerint igazgatói szinten vett részt az egyeztetésen.

Döntés nem született, ezért Brüsszelben egyik fél sem akart nyilatkozni a tárgyalások tartalmáról.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a közelmúltban levélben kérte Redinget, hogy érje el: az írek legyenek konstruktívabbak a szabályozási kérdésekben és a konkrét ügyben is.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun elütött egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Az ír Legfelsőbb Bíróság azonban idén június 19-én elutasította a férfi magyarországi kiadatását.

Reding egy korábbi levélváltás során már jelezte, hogy szeretné, ha az érintett hatóságok a bizottsággal együtt vitatnák meg, mi okozta az európai elfogatóparancs „egyértelműen rossz működését” az ír gázoló ügyében. Megjegyezte a biztos azt is, hogy az európai elfogatóparancs működtetése „magas szintű kölcsönös bizalmat követel meg a tagországok jogrendszere között”. Ez szerinte azt is jelenti, hogy „az EU minden tagállamának és intézményének folyamatos és tartós erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy ezt bizalmat, amely a hatékony és független nemzeti igazságszolgáltatási rendszereken alapul, továbbfejlessze és erősítse”. Viviane Reding – mint közölte – azt szeretné, ha a témát miniszteri szinten is megvitatnák.

Kapcsolódó hírek