Az MLSZKSZ szerint az EKÁER még nem alkalmas az éles üzemre

iho   ·   2015.02.25. 10:26

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) jó iránynak tartja az EKÁER törvény módosítását, mivel ezáltal javulhatnak a jogszabályi megfogalmazások, átláthatóbbá válhat a rendszer működése és csökkenhetnek az adminisztrációs terhek. Az érintettek nem ismerik a rendelet végleges formáját, így nem tudnak időben felkészülni az alig egy hét múlva induló éles üzemre – írja közleményében az MLSZKSZ, ezért a tesztidőszak meghosszítását, a társadalmi egyeztetések folytatatását és a rendszer finomhangolását kéri továbbra is a kormányzattól.

„A megjelent NGM rendelettervezetből egyértelműen az látszik, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt hetek észrevétel-dömpingje, a Szövetségünk három alkalommal nyújtott be írásos javaslatot az NGM számára az EKÁER rendszer továbbfejlesztésére” – mondta el Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke. „A minisztérium részben beépítette a szakmai berkekből érkező javaslatokat, ugyanakkor a rendszer kereteinek véglegesítésére rendelkezésre álló idő nem volt elegendő, így az érintettek nem tudnak időben felkészülni. Ezért az MLSZKSZ a tesztidőszak további meghosszabbítását kéri, és bízik abban, hogy az első hetekben/hónapokban a hatóságok kellően együttműködőek és méltányosak lesznek akkor, ha az ellenőrzések során nem szándékos hibákat, hiányosságokat tapasztalnak.”

A Szövetség az EKÁER rendszer további módosítását tartja szükségesnek, amelyről újabb javaslatot nyújtott be 2015. február 20-án az NGM felé. A megfogalmazott javaslatok szerint szélesíteni szükséges például az egyszerűsített bejelentési lehetőségre jogosultak körét, a gyűjtőfuvarozásban, a szállítmányozásban az EKÁER ügylet lezárási idejét legalább 72 órára szükséges kibővíteni. Továbbra is meg kell oldani az EKÁER mentesség igazolásának módját, illetve javasolt az EKÁER rendszer részévé tenni a harmadik országos fuvarengedélyek rögzítésének lehetőségét. A Szövetség szerint ajánlott lenne külön szabályozni a gyűjtő szállítmányok speciális esetét is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek