Az utasok negyvenhárom százalékát utaztatja ingyen a ZSSK

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.11.27. 16:15
kiskep

A bő egy évvel ezelőtt elfogadott kormányrendelet értelmében Szlovákiában a gyerekek, a tanulók, a diákok, a 26. életévüket nem betöltött nappali képzést látogató egyetemisták és a nyugdíjasok 2014. november 17-étől ingyen utazhatnak a vonatokon. A kedvezményezett csoport az adott járatok második osztályát veheti igénybe ingyenesen. Azóta eltelt egy év, lássuk, milyen átalakulást hozott ez a vasúton!

Rakott szoknya mellénykével, ez a népi viselet...

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság információi szerint egyértelműen kijelenthető: jóval nagyobb az utasok száma a vonatokon, mint az ingyenes utazás bevezetése előtt.

Mielőtt még belemerülnénk a számok és statisztikák rejtelmeibe, el kell, hogy mondjuk, az ingyenes utazás csak a közösségi közlekedést kiszolgáló, állam által finanszírozott járatokon vehető igénybe a ZSSK és a Regiojet (Pozsony–Komárom vonalon) vonatain. A saját üzleti kockázatra közlekedtetett Pozsony–Kassa InterCity járatokat ez nem érinti, ugyanúgy mint a Regiojet IC járatait sem. Az utasoknak pedig regisztrálniuk kell, hogy kiválthassák ungyenes utazásra jogosító igazolványukat, aminek felmutatása után megválthatják a 0 euró névértékű jegyet A pontból B pontba.

Cseh kocsikkal erősített pozsonyi gyorsvonat. Nem sokáig tartott a járművek bérlése, tavasszal már csak saját állományából fedte le a kocsiigényt a ZSSK

A statisztika szerint 2015. november 17-éig, azaz pontosan egy év alatt 24 millióan vették igénybe az ingyenes utazást Szlovákiában. Pontos szám azért nincs, mert a vasúttársaságnak még nincsenek végleges adatai az októberi és novemberi hónapra. A térítésmentes utazás bevezetése minden kétséget kizáróan több utast ültetett vonatra, nőtt tehát a ZSSK vonatainak kihasználtsága. Az ingyenes utazás bevezetésének napjával egyidőben száz új járatot is indítottak országszerte, vagy növelték a meglévő járatok kapacitását – gondoljunk csak a vasúti járművek bérlésére a csehektől.

Ami már most biztos: az idei év első kilenc hónapjában huszonegy százalékkal nőtt az utasok száma az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Összesen 17,6 millió utast szállított a ZSSK vasúttársaság ingyen, ami az összes kiszolgált utasnak a negyvenhárom százaléka. A vonatok kihasználtsága is ugrásszerűen megnőtt, az addigi huszonhat százalékról csaknem harminc százalékra emelkedett. Napokra lebontva ez azt jelenti, hogy körülbelül 150 ezer ember veszi igénybe a vasutat, napi 26 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. November elején a ZSSK vasúttársaság központi regisztrációs rendszerében 847 404 regisztrált felhasználót tartottak számon. Egy regisztrált utas átlagosan huszonkét utazást hajtott végre, az utazások átlagos hossza hatvanhat kilométer volt, ami jóval több, mint a fizető utasok utazásainak átlagos hossza (negyvenkét kilométer). A ZSSK naponta átlagosan 1450 vonatot indít, az állam az idei menetrendi időszakban összesen 31,3 millió vonatkilométert rendelt meg.

Fizet, nem fizet, fizet, nem fizet...

Az ingyenes utazást igénybe vevők körét tekintve az utasok hatvankilenc százaléka diák (10,5 millió) és gyermek (1,5 millió) volt, harmincegy százalékuk pedig nyugdíjas (5,6 millió). A régiókat tekintve a legtöbben a zsolnai és eperjesi kerületben vették igénybe az ingyenes utazást. A regisztrált utasok számát tekintve a legtöbben szlovákiaiak, de jelentős, 13 ezer fő regisztrált Csehországból is, több mint hatszázan vannak a magyarországi kedvezményezettek, sőt Belgiumból és Németországból is regisztráltak pár százan.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek