Balatoni Bringakör: update, upgrade, level 2 – nagyot változik, előnyére

iho/zöldút   ·   2022.05.19. 15:30
00_balatoni_bringakor

A Bringakör fejlesztésének célja, hogy a több mint húsz éve kijelölt kerékpáros útvonal felülvizsgálatával, ideális nyomvonal mentén tegyék biztonságossá és komfortossá a közlekedést a biciklis turistáknak.

A Bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött. Az elmúlt években több szakasz megújult, sok részen pedig jelenleg is folynak a felújítások, melyek ősszel befejeződnek. Ennek eredményként a tavalyi évhez képest az idei szezon kezdetére további negyven kilométeren újult meg a Bringakör. Májusig 108 kilométeren, az év végéig pedig összesen 114 kilométeren haladhatnak korszerűbb úton, kényelmesebben a bringások a Balaton körül.

  • Jelenleg az útvonal 6,2 kilométeres szakaszán zajlik a kivitelezés.
  • Az év végére így összesen 47,4 kilométeren újítják fel az útvonalat, 51,7 kilométeren felfestik a burkolatjeleket és kihelyezik a tájékoztató- és KRESZ-táblákat.

A NIF 2019-ben megkezdett fejlesztéseinek eredményeként az év végére mintegy 15,1 kilométeren tekerhetnek a kerékpárosok biztonságosabban, az autós forgalomtól elválasztva az újonnan kiépített kerékpárúton.

(fotók: NIF Zrt.)

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a meglévő körtúra lényegesebben komfortosabbá válik. A Bringakör kiindulópontja Balatonalmádinál van, de a Budapest–Balaton biciklis útvonal Balatonakarattyán csatlakozik be a balatoni kerékpárkörútra. A déli part Balatonakarattyától Balatonboglárig tartó fejlesztése tavaly év végén befejeződött.

Az északi parton a Bringakört érintő Balatonfűzfő–Aszófő közötti nem építési engedélyköteles fejlesztések 2021 tavaszán megkezdett szakaszának harmadik ütemében érintett településeken (Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Csopak, Balatonfüred, Aszófő) 2021. december elején fejeződtek be a munkálatok. Itt aszfaltozási munkákat végeztek, burkolatjeleket festettek fel és útirányjelző táblákat helyeztek ki.

A beruházások folytatásaként 2021 novemberében megkezdődött Balatonakali, Révfülöp, Ábrahámhegy, Badacsonytördemic és Gyenesdiás települések lakóutcáinak felújítása. Balatonakalin a Csárdás utca érintett szakaszát, Révfülöpön a Halász utcát teljes hosszban, Gyenesdiáson az Alsógyenesi településrészen lévő vegyesforgalmú utcát teljesen felújították, felfestették a burkolatjeleket, valamint tájékoztató- és KRESZ-táblákat helyeztek ki. Ábrahámhegyen a Park utcán, a Vasút utcán és a Virág utcán, Badacsonytördemicen a Római úton, a Zöldfa utcán és a Debreczenyi Gyula utcán a burkolati hibák kijavítását követően felfestették a burkolatjeleket és kihelyezték a tájékoztató- és KRESZ-táblákat is. A beruházás 2022 tavaszára lezárult.

Az Örvényes és Tihany közötti szakasz átépítése is befejeződött, így az elkészült szakaszokon már korlátozások nélkül lehet kerékpározni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek