Bejött az elektromos teherbicikli-tároló projekt Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.30. 12:00
cyklokuryr

Nyolc logisztikai cég több mint harmincezer küldeményt szállított el a városban november óta. Újabb elosztópontok kialakítását tervezik.

A cseh főváros Tervezési és Fejlesztési Intézete (Institut plánování a rozvoje - IPR) tavaly novemberben helyezett üzembe a város központjában, az egyik legforgalmasabb útkereszteződés közelében egy elektromos teherbicikli-tárolót, vagy ha úgy tetszik, elosztópontot. A főpályaudvar közelében, a Těšnovnak nevezett forgalmas helyszínen nyolc logisztikai cég tesztelte a környezetbarát teherhordó kerékpárokat. A projekt beindítása óta több mint 30 ezer küldeményt, csomagot, sürgönyt kézbesítettek a teherbiciklik, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a város központjában a közúti teherforgalom. A cseh főváros elégedett a tesztüzem eredményeivel, s bővíteni kívánja a szolgáltatást, a következő tároló Smíchov városrészben, a forgalmas Anděl központ közelében létesül hamarosan. Novembertől ezidáig összesen 13 ezer kilométert tettek meg a városban a futárok, naponta átlagosan 300 csomagot kézbesítettek.

Az elektromos teherbringákat és a két tárolót a prágai közterületfenntartó vállalat üzemelteti május 1-jétől (a második tároló csak később, várhatóan a nyár végére készül el). A DPD futárszolgálat információi szerint november óta március végéig mindössze öt bringás futár, és egy gyalogos futár a számítások szerint 2,27 tonnával csökkent a város légszennyezése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek