Bekövetkezett: még két év, és leáll az európai óriásgép gyártása

iho   ·   2019.02.14. 13:45
A380_fly-away_cim

Hát megtörtént végül: az Airbus bejelentette büszkesége, a világ legnagyobb utasszállítója, az A380-as programjának lezárását. A nemzetközi repülősajtó napok óta foglalkozott azzal, hogy február 14-én nyilvánosságra kerül a hivatalos döntés: a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott Toulouse-i közlemény először azt közli, hogy az óriásgép legfőbb üzemeltetője, az Emirates 162-ről 123-ra csökkentette a megrendelt gépek számát, ez azt jelenti, hogy a légitársaság (az eredetileg hátralévő 53 helyett) csak további 14 A380-ast vesz át a következő két év folyamán – ehhez valószínűleg még két gép készül az ANA japán légitársaságnak. A más légitársaságok megrendelésének hiányában és mindezek konzekvenciájaként az Airbus „felfüggeszti az A380-asok átadását 2021-ben”.

Ami feltehetően a gyártás végleges leállását, a program lezárását jelenti, tekintve, hogy az elmúlt időszakban új megrendelés nem futott be a hatalmas repülőgépre, egyedül az IAG csoport főnöke, Willie Walsh beszélt arról, hogy a British Airways számára beszerezne további kétszintes utasszállítókat – amennyiben azok árát (440 millió dollár) az Airbus radikálisan csökkentené, ez viszont azért nem reális, mert a gép gyártása így is veszteséges.

Az elmúlt napok történetéhez tartozik, hogy az ausztrál Qantas hivatalosan is bejelentette, lemond az általa korábban rendelt további nyolc A380-asról. A Qatar Airways szókimondó főnöke, Akbar Al Baker először egy nyilatkozatában részletezte kifogásait a típussal kapcsolatban, majd szerdán azt is elmondta, hogy a légitársaság tíz A380-asát tíz éves korukra vissza fogja adni a tulajdonos lízingcégnek, ami azt jelenti, hogy 2024-25-ben válnak ki ezek a gépek a flottából, a szerepüket pedig az addig szolgálatba álló, egy utasra számolva mintegy negyven százalékkal kevesebbet fogyasztó Boeing 777X vesz majd át azokon az útvonalakon, amelyeken az óriások most repülnek: Al Baker szerint az amerikai gépek majdnem annyi utast képesek elszállítani, mint a 380-asok, és ugyancsak pótolja majd az óriásgépeket az Airbus (jóval gazdaságosabb, kéthajtóműves) A350-1000 típusú utasszállítója.

Toulouse számára a 380-as program zárásának keserűségét enyhítheti viszont, hogy az Emirates az óriásgépek helyett komoly mennyiségben rendel ezekből a modernebb, kedvezőbb üzemeltetésű Airbus-típusokból, szám szerint negyven A330-900-ast (vagyis A330neo-t, a népszerű kéthajtóműves újrahajtóművezett változatát), és harmincat az ugyancsak kéthajtóműves A350-900-asból.

Az Emirates a maga közleményében idézi Ahmed bin Saeed Al-Maktoum sejket, az Emirates Csoport elnök-vezérigazgatóját:  „Hónapokig tartó tárgyalássorozat után állapodtunk meg az Airbus-szal és a Rolls-Royce hajtóműgyártóval. Az Emirates a kezdetektől rendíthetetlen támogatója volt az A380-as modellnek. Épp ezért fájlaljuk, hogy vissza kellett mondanunk megrendelésünket, és sajnáljuk, hogy a gép gyártása nem fenntartható, de elfogadtuk, hogy ez az üzleti realitás.... Az A380 még a 2030-as években is flottánk alappillére lesz.”

Tom Enders, az Airbus áprilisban leköszönő vezérigazgatója így búcsúzik a típustól: „Az A380-as nem csak kimagasló mérnöki és iparági teljesítmény. Az utasok a világ minden táján szerettek repülni ezzel a nagyszerű repülőgéppel. Noha a mai bejelentés fájdalmas nekünk, és az A380-as közösségeknek világszerte, ne felejtsük el, hogy az A380-asok még sok éven át zúgnak majd az égbolton, és a Airbus természetesen továbbra is megad minden támogatást az A380-as üzemeltetőknek.”

A közlemény kitér arra is, hogy a gyártó megkezdi a tárgyalásokat a szociális partnerekkel annak a mintegy 3000-3500 munkahelynek a sorsáról, amit a következő három évben a program leépítése érint. Azonban az A320-as gyártásának felfutása és az Emirates új megrendelése a szélestörzsű gépekre számos lehetőséget kínál a belső mobilitásra – fogalmaz a dokumentum, utalva a felszabaduló munkaerő átcsoportosítására.

Emlékeztetőül: az Airbus a kilencvenes években határozta el, hogy megtöri a Boeing (747-es) monopóliumát a legnagyobb, 400-nál több utas szállítására képes gépek kategóriájában. 2000 decemberében született meg a hivatalos döntés a korábban A3XX néven emlegetett A380-as programjának beindításáról, az eredeti költségvetés 5, illetve 8,8 milliárd dollár volt a fejlesztésre, a tényleges ráfordítás becslések szerint 24-25 milliárd lett. A prototípus többszöri csúszás után 2005 áprilisában szállt fel először, 2007-ben állt szolgálatba az első szériagép a Singapore Airlines flottájában. Az elmúlt években az Airbus a megrendelések hiányában többször döntött a gyártás ütemének csökkentéséről. Sem a hosszabb törzsű változat, sem az újrahajtóművezett neo, sem a freighter variáns nem valósult meg. Az eddig átadott példányok száma 234.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.