Bemutatták, átadták Szeged első Ikarus-Škoda troliját

gszl   ·   2013.09.20. 12:55
troli00

Péntek délben villámünnepség keretében átadták Szegeden az első Ikarus-Škoda trolibuszt. A rövid ünnepségen a gyártó konzorciumot képviselő Nádas Levente valószínűleg az első randiján izgult így utoljára. Pedig nem is voltak sokan, a sajtón túl csak néhány éppen arra járó szegedi állt meg egy pillanatra, hogy megnézze, mi folyik a városháza előtt, közgyűlés helyett. Beszédében Nádas ismertette az új trolibusz legfontosabb műszaki paramétereit. Egyebek mellett elmondta, menet közben is számos diagnosztikai menetparamétert rögzít az Ikarus-Škoda, amelybe, a Pesa villamosokhoz hasonlóan, kívül-belül nagy felbontású kamerákat szereltek.

Délután négyig bárki megnézheti, felszállhat rá. A képre kattintva galéria nyílik, felvételeink az ünnepélyes átadón készültek (fotók: Fritz Gergely)

Nádas után Botka László polgármester lépett a mikrofonhoz, aki elmondta, lassan véget ér Szeged legjelentősebb beruházása, az elektromos tömegközlekedési projekt. Botka megjegyezte azt is, a troliknak már húsz hónapja Szegeden kellene lenniük, ám a Fidesz-KDNP politikai támadásai jelentősen hátráltatták a járműbeszerzést. Hangsúlyozta azt is, a tizenhárom Szegedre érkező trolibuszból tizenegyet fizet az Európai Unió és kettőt Szeged városa. Botka elmondta azt is, a 10-es vonalon karácsony előtt indulhat meg a trolibuszok közlekedése.

A beszéd végeztével kinyíltak az ajtók, és a polgármester vezetésével a szegedi közgyűlés tagjai közül jó néhányan kipróbálták, milyen az, amikor mondjuk a troli a megállóban, vagy a pirosnál áll. A buszra felszállt Kenyeres Lajos kerekes székes önkormányzati képviselő is, aki nagy lendületet véve simán behajtott a második ajtónál beépített rámpa segítségével a buszba. Lefelé a polgármester segített neki biztonságosan legurulni.

A troli egészen délután négyig a Széchenyi téren, a városháza előtt marad, így bárki megnézheti, kipróbálhatja azt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek