BKK: nincs itt semmilyen csúszás!

MTI/iho   ·   2015.02.26. 10:46

A fővárosi cég közleményében a Világgazdaság című napilapnak arra az információjára reagált, amely szerint a tíz legnagyobb értékű, csúszásban lévő uniós projekt között van az 1-es és a 3-as villamosvonalak továbbfejlesztésének első üteme. A lap a Miniszterelnökség által a 2007–2013-as ciklus beruházásainak csúszását felsoroló összeállításra hivatkozott: ebben a BKK 1-es és 3-as villamosvonal-projektje – 40 milliárd 948 millió forintos támogatással – a negyedik helyen, míg a budai fonódó villamoshálózat kiépítése a Széll Kálmán térig – 11 milliárd 276 millió forintos támogatással a kilencedik helyen szerepel.

A BKK erre reagáló közleményében hangsúlyozta: az az érdekük és a céljuk, hogy valamennyi közlekedési beruházás időben és eredményesen lezáruljon. Azt írták, a BKK által megrendelt és az Európai Unió támogatását élvező projektek jelentős része műszakilag már teljesült, csupán a velük összefüggő számlázási és kifizetési adminisztráció tart tovább a tervezettnél.

Emlékeztettek arra, hogy a BKK a főváros közlekedésszervezőjeként az elmúlt években több olyan projektet indított el, amely Budapest szempontjából stratégiai fontosságú volt, és sok esetben halaszthatatlan is. A főváros és a BKK mindegyiknél megalapozott döntést hozott arról, melyeket valósítaná meg az aktuális uniós költségvetési periódusban – írták.

Kitértek arra is: Budapesten olyan fejlesztések indultak el, amelyekre a 2010 előtti időszakban nem volt példa. Ekkora mennyiségű és ilyen volumenű beruházásnál teljesen természetes, hogy lehetnek csúszások az eredeti tervekhez képest. Azt is hangsúlyozták, soha nem fordult elő, hogy Budapest vagy Magyarország európai uniós pénzektől essen el egy közlekedési beruházás csúszása miatt.

A lap által közzétett listán szereplő BKK-projektről azt írták: az 1-es és a 3-as villamosvonal felújításában és több más esetben is a 2015. év végi határidő – amely az uniós források felhasználása szempontjából valóban szigorú, és forrásvesztési kockázattal jár – nincs veszélyben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek