Bővült a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

MTI   ·   2018.06.08. 16:45
400px_pilisbike

Az új útvonalat pénteken Kesztölcön adták át. A turisztikai tervek részeként hamarosan megépül a Kesztölc és Esztergom közötti kerékpárút is. A vízi- és kerékpáros vándortáborok állami támogatásának köszönhetően újjáéledt ez a táborozási forma. A Palócföldtől a Dunakanyarig vezető egyik útvonal végpontját is Kesztölcön alakították ki.

Az új kiindulópontok hídként kapcsolják össze az egymás melletti turisztikai látványosságokat és magukat a településeket, ez pedig a térség idegenforgalmában is komoly fejlődési lehetőséget jelent. A családok, túrakerékpárosok, és kerékpáros sportolók számára egyaránt jó lehetőségeket kínáló szakaszok eléréséhez új "Parkolj + Bringázz!" parkolóhelyet is kialakítottak Kesztölcön, így tízre nőtt a hálózatba kapcsolt autós megállók száma. Az erdei kerékpáros túraútvonalakhoz Piliscsaba-Klotildligeten és Piliscséven alakítottak ki vasúti megállóhelyről induló csatlakozási pontot. Mivel a vasútvonalon kerékpárral is lehet utazni, csökkenthető az erdőket érő környezetszennyezés.

Háromszázötven kilométeresre nőtt a Pilis Bike erdei kerékpárút-hálózat, ráadául már vasúton is elérhető (kép forrása: Magyar Építők)

A Pilisi Parkerdő kirándulóhelyein évente másfélmillió biciklis látogatási alkalmat regisztrált az erdőgazdaság. Az újonnan megjelenő igényekre válaszul alakította ki a Pilisi Parkerdő Zrt. a Pilis Bike erdei kerékpárosútvonal-hálózatot a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben. A hálózat részét képezik a terepen elhelyezett térképes információs táblák, ezeken összesen harmincnégy, különböző nehézségű túrát javasolnak az erdészek. A táblákon felhívják a figyelmet az erdei kerékpározás szabályaira. Az útvonalak szabadon variálhatók, de aki először indul a térségbe kerékpározni, azok számára könnyebbség a szakemberek által összeállított túrák bejárása.

A huszonkét állami erdőgazdaságból 2016 áprilisában az országban elsőként a Pilisi Parkerdő területén nyíltak meg erdei kerékpáros-útvonalak Pilis Bike néven. A megkezdett turisztikai fejlesztés folytatásaként 2018 áprilisában a Visegrádi-hegységben és a Pilisvörösvári-medencében ötvenhat kilométer, lóval is végigjárható túraútvonalat alakítottak ki, valamint négy erdei szálláshely mellett nyári istállókat létesítettek.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, hatvanötezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek