Bringaórák az általános iskolákban

iho   ·   2013.04.26. 09:30

Szegeden tavaly 105 kerékpáros-balesetből 64 esetben a biciklis volt a hibás, és szintén beszédes a rendőrségi adat is: 2012-ben 30 gyermeket ütöttek el az utakon, 20 esetben a kis biciklisek hibájából. A kerékpárosokat rengeteg bírálat éri közlekedési szokásaik miatt, minden egyes iskolakezdéskor felmerül: jó lenne, ha a suliban is oktatnák a KRESZ-t. Most az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta a BringaAkadémia tantervet, a kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatás önálló tantárgy lehet az általános iskolákban – írja a Délmagyarország.hu portál.

Az óvodákban, általános iskolákban a Csongrád Megyei Balesetvédelmi Bizottság (CSMBB) munkatársai rendszeresen felhívják a figyelmet a kerékpározás veszélyeire, a szabályos gyalogos közlekedésre. Szabályossági és ügyességi pályákon gyakoroltatják a gyerekekkel a biztonságos közlekedést. Annak érdekében, hogy az iskolákban, valamint azok környékén a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot fenntartsák, idén már negyedik alkalommal indult el az ORFK által kezdeményezett „Az iskola rendőre” program. A Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezetével közösen a CSMBB preventív közlekedésbiztonsági kerékpáros akciót tartott a „látni és látszani” elv érvényesítéséért.

A biciklizés alapjait ősztől taníthatják az általános iskolák negyedik, illetve ötödik és hatodik évfolyamain, a szabadon választható órakeretben, heti 1-1 órában. A kétéves tanmenet célja, hogy a gyerekek a közlekedés tudatos és egyenrangú szereplőivé váljanak, és biztonsággal indulhassanak útra az otthonuk közelében vagy akár nagyobb túrára is. A kisdiákoknak az iskolában bemutatják az alapvető szerelési, kerékpár-javítási ismereteket, és megtanítják nekik a legalapvetőbb, illetve a kifejezetten a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályokat.

A szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola udvarán három éve festettek fel utcákat, zebrákat, hogy a gyerekek megismerkedjenek a közlekedés alapjaival. – Délutáni kerékpárosversenyeket, tavaszi felkészítést is tartunk az udvaron – mondta Husztáné Gyursánszki Erzsébet. Az igazgatónő elárulta, eddig a technikaórán oktatták a KRESZ-t. Úgy véli, a kerékpáros tanóra az egészségre nevelésben is segíthet, viszont a feltételek teljesítéséhez több pedagógusra és időre is szükség lehet.

Kapcsolódó hírek