Budapešť helyett Budapest

iho/közút   ·   2012.08.10. 12:07

Eltűnnek a Budapešť feliratok a komáromi útjelző táblákról, és a Budapest alak kerül a helyükre – írja a Kárpátinfo.

A Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) ugyanis a kisebbségi kormánybiztos hivatalának ajánlására úgy döntött, lecseréli a néhány hete kihelyezett táblákat. A biztos munkatársai még júliusban keresték meg az ügyben a közútkezelőket.

A városközpontban a Kossuth térről az Erzsébet híd felé vezető út mellé a 2009-es gyakorlat szerint írták ki a magyar főváros nevének szlovák megfelelőjét, mondta Iveta Fedorová, az SSC szóvivője. „Ezt a közlekedésügyi felügyelet is jóváhagyta” – tette hozzá.

Ez a gyakorlat viszont ellentétben áll az STN 01 8020-as rendelettel, amely előírja, hogy a külföldi helyneveket a szlovákiai útjelző táblákon az adott országban használatos, hivatalos változatban kell feltüntetni, figyelmeztet Martin Kóňa, a közlekedési minisztérium szóvivője. Kivételt csak a nem latin betűs helynevek képeznek, esetükben feltüntethető a szlovák változat – írja az Új Szó.

A közútkezelőség elismeri a hibát. Fedorová szerint a lehető legrövidebb időn belül lecserélik a táblákat. „Felülvizsgáljuk az összes többi táblát is, amelyen külföldi úti célok nevei szerepelnek” – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek