Budapesten és az agglomerációban flörtölnek

iho   ·   2014.03.19. 14:07
00kicsi

Az első új motorvonat a szigorú műszaki és hatósági ellenőrzéseket és engedélyezést követően, várhatóan idén ősszel állhat forgalomba. A 2015 őszéig megérkező negyvenkét új Flirt a Budapest elővárosi vasútvonalakon közlekedik majd. Az új motorvonatok a kor követelményeinek megfelelő utazási körülményeket kínálnak, üzemeltetésük éves szinten milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelent a vasúttársaság számára.

A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A MÁV-Start a használatbavételi engedély kiállítása után indíthatja el menetrendben meghirdetett vonatként a hatvanegyedik és hatvankettedik Flirtöt. A kék-fehér-sárga-szürke színű motorvonatokkal először a székesfehérvári vasútvonalon utazók találkozhatnak majd. Az új járművek a Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Pusztaszabolcs, Budapest–Szob, Budapest–Veresegyház–Vác, a Budapest–Cegléd–Szolnok, és a villamosítás befejezése után a Budapest–Esztergom vasútvonalon közlekednek majd. Budapest elővárosában a vonatok csaknem kétharmadát lehet majd Flirtekből kiállítani. A budapesti elővárosban jelenleg is közlekedő régi szerelvények az ország keleti-északkeleti részein: Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen környékén váltják majd ki az ott közlekedő, elöregedett kocsikat.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

2015 őszétől 112 Flirt vonat közlekedik majd Magyarország vasútvonalain. A beszerzés nemcsak a MÁV és a GYSEV, hanem a Stadler számára is jelentős mérföldkő, ilyen nagy és egységes Flirt-flotta ugyanis sehol máshol nem üzemel a világon. A két, nemrég érkezett motorvonat jelenleg különböző tesztjeit futja, hamarosan a 160 és a 120 kilométer per órás futásvizsgálat következik. A Stadler számára a magyarországi motorvonat-megrendelés kiemelt fontosságú – jegyezte meg a bemutatón Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport országigazgatója. A körülbelül hatszázmillió eurós befektetés (a legelső, Magyarországra érkezett motorvonattól kezdve) összesen mitegy ötszáz embernek jelent munkát a cégcsoport hazai leányvállalatánál.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek