BudapestGO: itt az egylépéses digitális jegyérvényesítés!

iho   ·   2023.08.15. 16:00
02_nfc_jegy

Az NFC-funkció használatával mostantól csupán egy lépés a jegyek beolvasása a BudapestGO applikációval. Az elmúlt hetekben több tízezer új kódmatrica jelent meg a BKK járművein, mától ezek a gyorsabb jegyérvényesítését segítik.

Élesedett az NFC-funkció a BudapestGO applikációban, így mostantól többféle digitális jegyérvényesítésre lesz lehetősége a közösségi közlekedés használóinak. Az új matricák a megszokott QR-kódot is tartalmazzák, így aki szeretné, az a jól ismert, kamerás beolvasással is elvégezheti az érvényesítést, vagy a bérlet beolvasását.

Gyorsabb és egyszerűbb jegyérvényesítés

A BKK július végén kezdte kihelyezni a 30 ezer új kódmatricát a felszíni járművekre és az M4-es metró megállóinak bejáratához. Hamarosan minden járművön, pár hét múlva pedig valamennyi metróvonalon is elérhető lesz az új technológia használatához szükséges matrica.

A gyorsabb beolvasást biztosító matricán a QR-kód mellett egy kör alakú logó is látható „NFC” felirattal a közepén. Ehhez az ábrához kell odatartani az NFC-képes telefont a jegyérvényesítéshez, amely 4 lépéssel és 10 másodperccel gyorsabb az új technológiával.

Csak a BudapestGO-ban elérhető az új funkció

A BKK más módon is támogatja a digitális jegyek használatát: a legújabb BudapestGO app verzióban az egyes jegyekre és bérletekre használatot segítő információs sáv került. Ez a kiegészítő funkció a későbbiekben bármikor ki-be kapcsolható az ügyfél által az applikáció beállítások menüjében.

A vonaljegyet és az időalapú jegyet minden felszálláskor érvényesíteni kell. A BudapestGO-ban megvásárolt jegyet automatikusan lehet érvényesíteni az új technológiával: felszállásnál elég feloldani a telefont, az NFC-matricához tartani, és megjelenik az animáció. Ezt a mozgó ábrát kell bemutatni a metróbejáratnál a BKK munkatársainak, vagy első ajtós felszállásnál a járművezetőnek.

A napijegyeket és a bérleteket csak jegyellenőrzés esetén kell felmutatni – a kód beolvasásával vagy az NFC-funkció használatával. Ezeket a termékeket nem kell külön érvényesíteni, hiszen a lejáratuk végéig érvényesek, addig korlátlanul lehet velük utazni. Ilyen esetben a mozgó ábra vagy a jegykód bemutatása csupán azt szolgálja, hogy beléptetésnél ellenőrizhessék a termék érvényességét.

Az NFC-technológia nem azonos az elektronikus jegyrendszerrel, tehát bankkártyával nem működik az NFC-matrica, csak a már megvásárolt digitális jegy vagy bérlet használatát könnyíti meg – egyelőre csak a BudapestGO appal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.