Bum-bum, aztán repülünk tovább

iho/repülés   ·   2011.09.25. 16:19
A6-EMH_cimkep

A vizsgálat szerint a Domogyedovóban történt felszállás közben az Emirates Boeing 777–200ER típusú gépének személyzete nagy zajt hallott, amiről később kiderült, hogy komoly hajtóműhiba jele volt.

A műszerfalon ezek után 16 percen keresztül jelentek meg különféle hibaüzenetek: tolóerő-aszimmetria, turbinahőmérséklet-emelkedés, de az EK132-es járat pilótái csak a Dubaiban történt eseménymentes leszállás után jelentették mindezt – írja a Flight International.

Az amerikai NTSB vizsgálói az idén tavasszal történt incidens kapcsán azt is megállapították, hogy a gép berendezései még órákkal később is hibaüzeneteket küldtek a műszerfalra. A tolóerő-aszimmetria jelzés megjelenése például egyben azt is közli a személyzettel, hogy a repülésvezérlő számítógép automatikusan kitérítve tartja az oldalkormányt, hogy így tartsa egyenesben a gépet az egyik hajtómű működési zavara ellenére.

Leszállás után derült ki, hogy komoly darabok hiányoznak a jobb oldali Rolls-Royce Trent 800-as hajtómű belső burkolatából és a sugárfordító berendezésből, de ugyancsak hiányzott kb. három négyzetméter a hajtómű külső borításából is. A fúvóka ugyancsak megsérült. Mindehhez képest az egyik futómű egyik kerekén is egy 36 centis vágást találtak. A hiányzó hajtóműburkolat-darabok egy részét a moszkvai repülőtéren találták meg.

A 14 éves A6–EMH lajstromjelű Boeing 777-es 62 ezer órát repült az incidensig és 13 ezer ciklust teljesített. Az NTSB jelentése egyelőre továbi részleteket nem tartalmaz, például hogy vajon milyen eljárásokat követett a személyzet a nagy zaj és a hibaüzenetek megjelenésekor, illetve hogy kötelező lett volna vagy sem a visszatérés a sérült géppel a kiinduló repülőtérre.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.