CAF: kibővülő tesztüzem Újpesten

iho/vasút   ·   2022.01.28. 09:05
00_caf_bkk_kispest

Februártól hétköznap is jár egy-egy CAF-villamos az újpesti 14-es és a kispesti 42-es vonalon.

2021 szeptemberétől járnak alacsonypadlós CAF-villamosok hétvégén és ünnepnapokon a 14-es vonalán. Tesztjelleggel február 1-jétől pedig hétköznapokon is közlekedik majd egy CAF ezen a vonalon. A jelenlegi infrastruktúra és járműállomány mellett további egy villamossal bővülhet a szolgáltatás a sikeres energetikai vizsgálatok után. A beépített utasszámláló berendezésnek köszönhetően pedig lehetővé válik a járművek kihasználtságának folyamatos nyomon követése.

A 42-es villamos vonalán a szintén február 1-jén forgalomba álló járművel az indulások több mint harmadánál alacsonypadlós, klimatizált járműveket használhatnak az utasok kora reggeltől késő estig. Ezzel a fejlesztéssel az Ady Endre úton a felújított megállókban már teljesen biztosított az akadálymentes eljutás.

Budapesten eddig tizenhét hosszú és ötvenhat rövid CAF-szerelvény állt forgalomba. Az alacsonypadlós, klimatizált, kamerával felszerelt és energiahatékony járművek eleinte az 1-es, a 3-as, a 17-es és a 19-es, tavaly ősz óta pedig hétvégente a 14-es, a 42-es és a 69-es vonalon is járnak. A járműflotta megújítása további lendületet kaphat, amennyiben az anyagi forrás rendelkezésre áll, mivel a BKK vezérigazgatója, Walter Katalin aláírta a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalattal a szerződésmódosítást. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a BKK május 17-éig – teljesen vagy részlegesen – lehívhassa a még opcióban szereplő ötvenegy villamost. A villamosok típusára nincs megkötés, tetszőlegesen rendelhető hosszú, illetve rövid szerelvény is a CAF-gyártól.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek