CAF-metrókkal korszerűsödik az oslói tömegközlekedés

iho/vasút   ·   2024.05.24. 15:00
caf_oslo_metro

A norvég főváros közlekedési vállalata, a Sporveien húsz háromkocsis M4000-es szerelvényt vásárol a baszk gyártótól.

A napokban aláírt, több mint 150 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 57 milliárd forint) értékű megállapodás a járművek alkatrészellátását is magába foglalja. Ezen felül opcionálisan további hetven vonat beszerzését is lehetővé teszi, ami jelentősen növelheti az üzlet értékét.

A T-Bane néven is ismert oslói metróhálózat a város létfontosságú közlekedési módja, a hat vonal összesen 85 kilométerre nyúlik. Az M4000-eseket az Inneo metrószerelvény-platform alapján alakítja ki a vasúti járművek egyik vezető gyártójának számító CAF. A kétirányú járművek mindkét oldalán három-három dupla ajtó lesz, ez elősegíti a gyors és hatékony utascserét, minimalizálva az ahhoz szükséges időt az állomásokon.

A metrószerelvényeket az oslói kemény időjárási viszonyokhoz megfelelően tervezi meg a gyártó: bírni fogja a havat és az extrém hőmérsékleti viszonyokat, a nagyobb tapadás és a vontatási energia átadása érdekében minden forgóváz hajtást kap. A járműre akkumulátorokat is elhelyeznek, melyek lehetővé teszik, hogy feszültségkimaradás esetén a vonat el tudjon jutni a következő állomásra vagy szükség esetén a telephelyen mozogni tudjon, az energiahatékonyságot priorizálva a fenntarthatóság érdekében. Ezeken felül az M4000-eseket előkészítik a GoA4-es szintű, teljesen automata közlekedéshez annak érdekében, ha a jövőbeli igények megkívánnák.

A beruházás összhangban áll a Sporveien azon stratégiájával, mely szerint a következő években várhatóan megnövekszik az utasszám, ennek megfelelően növelni kell a kapacitást, miközben biztonságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb utazást kell lehetővé tenni.

A baszk vállalatnak már harmadjára szavaz bizalmat Oslo: 2022-ben 183 elektromos csuklósbuszt – melyek azóta már forgalomba is álltak –, valamint 87, még szállítás alatt lévő villamost vásároltak. Ezek a szerződések tovább javítják a CAF szakértelmét a fejlett, zéróemissziós kollektív szállítási megoldások terén, megerősítve vezető beszállítói pozícióját az iparágban – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön az oslói metróhálózaton közlekedő egyik korábbi Siemens-szerelvény. Kép forrása: Shutterstock / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek