Célegyenesbe ért a közösségi közlekedés bérletrendszerének átalakítása

MTI/BKK/iho   ·   2024.02.27. 08:30
BKK, Budapest-bérlet

Jön a még olcsóbb Budapest-bérlet és a kölcsönös bérletelfogadás.

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása és a hétoldalú megállapodás aláírása után március 1-jétől még kedvezőbb áron lehet megvásárolni a Budapest-bérletet. A teljes árú havibérlet ára tíz év után újra csökken: 8950 forint lesz, és változatlanul érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is. Jól járnak a változással a budapesti bérletesek és az agglomerációból ingázók is, mert a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett a Pest vármegye- és az országbérletet is elfogadják. A BudapestGO-ban minden megvan egy helyen: február 28-ától valamennyi bérlettípus megvásárolható az alkalmazásban, illetve egyetlen felületen lehet helyi és agglomerációs utazást tervezni, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről. A tavasszal életbe lépő bérletmegállapodásnak köszönhetően egyszerűbb, olcsóbb lesz a közösségi közlekedés, ami jelentős mérföldkő Budapest élhetősége szempontjából. 

A budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés  egyszerű és könnyen átlátható rendszerének létrejöttével még jobban megéri Budapest-bérletet vásárolni, mert

 • a havibérletet használó utasok számára kevesebb mint napi háromszáz forintba kerül a korlátlan utazás minden járaton Budapest közigazgatási határán belül;
 • kedvező választást kínál azoknak, akik csak a főváros területén veszik igénybe a közösségi közlekedést.

A további teljes árú bérletek ára igazodik a változáshoz: az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek március 1-jétől 6300 helyett 5950, 28 500 helyett 26 850 és 103 000 helyett 99 950 forintba kerülnek. 

Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter egyezsége nyomán – az Építési és Közlekedési Minisztérium,  Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK Zrt., a GYSEV Zrt., a MÁV-HÉV Zrt., a MÁV-Start Zrt. és a Volánbusz Zrt. között – létrejövő hétoldalú megállapodás lehetővé teszi a következőket:

 • a Budapest-bérlet változatlanul érvényes lesz a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV , valamint minden MÁV-Start járaton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon;
 • a BKK-járatokon elfogadják a Pest megyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is;
 • a BKK 24 és 72 órás napijegyei Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatai mellett érvényesek a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális buszjáratain, a MÁV-HÉV, valamint a MÁV-Start járatain Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon;
 • a BKK vonaljegye és időalapú jegyei érvényesek a BKK-járatokon, valamint Budapest közigazgatási határán belül a Volánbusz (kék) környéki buszjáratain és a MÁV-HÉV járatain;
 • a Pest vármegye24 és a Magyarország24 napijegyeket Budapest közigazgatási határán belül a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális járatain, a MÁV-HÉV és a MÁV-Start járatain Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon fogadják el.

Március 1-jétől megszűnnek a BKK által értékesített környéki jegyek és bérletek, a meglévő bérletek lejárta után Pest vármegye- vagy országbérlettel lehet utazni.

BudapestGO! Az egyszerű és környezetbarát jegyvásárlás érdekében február 28-ától, szerdától valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban, és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint jegy- és bérletautomatákból. Február 27-én, kedden a BKK átmenetileg kikapcsolja az automatikus bérletmegújítás funkciót azoknál az ügyfeleknél, akik azt korábban beállították. Ezzel minden bérletes lehetőséget kap arra, hogy a jövőben a neki legmegfelelőbb bérlettípusra aktiválja ezt a kényelmi funkciót. Az érintettek e-mailben kapnak tájékoztatást a részletekről.

Az automatikus bérletmegújítás bármikor be- vagy kikapcsolható bérletvásárláskor vagy a már meglévő bérlet esetében is.

Technikai átállás az automatáknál. A március 1-jétől életbe lépő változások a BKK jegy- és bérletautomata-hálózatán elérhető termékkínálatot is érintik, ezért február 29-én, csütörtökön 23:45-től várhatóan fél óráig a technikai átállás miatt az összes automata üzemen kívül lesz. A frissítés után zavartalanul lehet a készülékekből jegyet vagy bérletet vásárolni.

A BKK az elmúlt években jelentős digitális fejlesztéseket hajtott végre az utazások könnyebb tervezhetősége és a kényelmes jegyvásárlás érdekében. A BudapestGO applikációban megjelentek a MÁV-HÉV és a MÁV-Start elővárosi vasút, majd a Budapest környékén közlekedő regionális Volánbuszok valós idejű adatai is. Legutóbb napi több százezer ingázó ügyfél számára bővült a háztól házig tervezés az alkalmazásban.

Kompenzáció. A BKK időarányosan kompenzálja azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket. A teljes árú Budapest-bérletet vásárló magánszemélyek

 • éves bérlet esetén a vásárlás és érvényesség időpontjától függően 1000, 2000 vagy 3000 forint értékben jogosultak BKK-utalványra;
 • negyedéves bérlet vásárlása esetén 1000 forintos BKK-utalványt vehetnek át.

A kedvezményes árú Budapest-bérletet vásárló tanulók

 • éves bérlet esetén a vásárlás és érvényesség időpontjától függően 3000 és 25 000 forint közötti BKK-utalványt;
 • szemeszterbérlet vásárlása esetén 12 000 forintos BKK-utalványt; • negyedéves bérlet vásárlása esetén a vásárlás időpontjától függően 2000, 3000 vagy 5000 forintos BKK-utalványt vehetnek át.

A kedvezményes árú Budapest-bérletet vásárló nyugdíjasok

 • éves bérlet esetén a vásárlás időpontjától függően 2000 és 23 000 forint közötti értékben;
 • negyedéves bérlet esetén a vásárlás időpontjától függően 1000, 3000 vagy 5000 forint értékben jogosultak BKK-utalványra.

A pontos utalványértéket egy kalkulátor segítségével számíthatják ki a kompenzációra jogosult utasok a BKK honlapján. A BKK-utalvány a BKK Ügyfélközpontjaiban vehető át 2024. március 1-jétől március 31-éig az érvényes bérlet vagy a tranzakcióazonosító bemutatásával. Az utalvány egy éven át használható fel bármilyen BKK-termék, illetve Pest vármegye- és országbérlet megvásárlására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek