Cessna balesete a Gerecsénél: eddig ezt lehet hivatalosan tudni

iho/repülés   ·   2016.03.01. 08:45
lezuhant_cessna0

„Vasárnap délben a Gerecse hegységben, Vértestolna közelében, a falutól alig egy kilométerre, erdős területen balesetet szenvedett egy Cessna 152 típusú repülőgép. A fedélzetén tartózkodó két személy közül az egyik, egy román állampolgár, a helyszínen életét vesztette, a másik, magyar állampolgárságú személyt mentőhelikopter szállította súlyos sérülésekkel kórházba. Mindketten rendelkeztek pilóta szakszolgálati engedéllyel.

A repülőgép a leadott repülési terve alapján Gödöllőről szállt fel, és Győr érintésével ide érkezett volna vissza is. A kutató-mentő szolgálatot a a HungaroControl légiforgalmi szolgálat riasztotta, miután elvesztette a kapcsolatot a repülőgéppel. A gép roncsait a kutató-mentő helikopter találta meg.

(fotó: Közlekedésbiztonsági Szervezet)

Az értesítést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálóbizottsága azonnal a helyszínre indult és haladéktalanul megkezdte a helyszínelést, amelyet az esti órákban felfüggesztett, majd hétfőn reggel folytatott. A helyszín és a roncs átvizsgálása mellett hétfőn megkezdődött a balesethez kapcsolódó adatgyűjtés is mind a légiforgalmi irányító szolgálatnál, mind az indulási repülőtéren.

A KBSZ balesetvizsgáló szakemberei hétfőn tovább folytatták a baleset helyszínelését, majd a délutáni órákban beszállították a roncsot saját hangárjukba további vizsgálatok céljából. A helyszíneléssel párhuzamosan megkezdődött a baleset körülményeinek kivizsgálásához szükséges adatgyűjtés is. A helyszín közelében szemtanúkat igyekeznek felkutatni a KBSZ szakemberei, miközben mások az induló repülőtéren, Gödöllőn gyűjtötték be a repülés előkészítésével kapcsolatos információkat, dokumentumokat. Ugyancsak hétfőn a légiforgalmi szolgálatnál visszanézték a radaron a repülőgépnek a felszállástól a baleset bekövetkeztéig megtett útját és visszahallgatták a rádióforgalmazást.

Egy másik fontos része a balesetvizsgálatnak az adott időjárásra vonatkozó információk begyűjtése és összegezése, különös tekintettel arra, hogy a térségen átvonuló melegfront milyen hatással lehetett a repülés körülményeire” – áll a Közlekedésbiztonsági Szervezet közleményeiben.

A Bors úgy tudja, a gépen oktatóként űrhajósunk, Magyari Béla fia, Magyari Gábor ült az elhunyt román állampolgár mellett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!