Csak hibátlan CAF villamosokat vesz át Budapest – a cél a mielőbbi forgalomba állítás és az uniós források felhasználása

iho/vasút   ·   2020.07.23. 12:10
caf_2209_0

Ellenkező esetben a villamosok Budapestre érkezése óta felmerült hibák, hiányosságok csak garanciális úton lennének rendezhetők, amely további késlekedést okozna a forgalomba állításukban. A BKK és a BKV együttes erővel dolgozik, hogy a fővárosban közlekedők a lehető leghamarabb utazhassanak az új, hibamentes villamosokkal. Mivel a gyártó a hibák egy részét már orvosolta, és a többi kijavítása is folyamatban van, reálisan számolhatunk az uniós finanszírozás felhasználhatóságával is.

A CAF villamosok beszerzésére irányuló szerződés nem nyújt lehetőséget arra, hogy a BKK részletes listát tegyen közzé azokról a műszaki hiányosságokról, technikai hibákról, amelyek miatt egyelőre nem tudta átvenni a spanyol gyártótól Budapest legújabb villamosait. A járművekkel kapcsolatos problémákról azonban elmondható, hogy azok később csak garanciális keretek között lennének javíthatók, amely többletköltséget ugyan nem okozna – hiszen a garanciális hibák kijavításának költségeit a gyártó állja –, azonban még tovább hátráltatná a járművek forgalomba állítását. Az adófizetők pénzéből működő BKK és BKV csak akkor jár el felelősen, ha a szerződésbe foglalt minden műszaki részletnek megfelelő járműveket vesz át a gyártó CAF-tól – ahogy új gépkocsi vásárlásakor a vevő is hibátlan, hiánytalan autót vesz csak át a kereskedőtől. A BKK a BKV-val egyetértésben ezt a határozott álláspontot képviseli annak érdekében, hogy az új villamosok mielőbb és hibamentesen állhassanak forgalomba.

(fotó: BKK/Nyirő Simon)

A huszonhat új CAF villamos beszerzését is tartalmazó uniós finanszírozású „Budapest villamos- és trolibusz járműprojekt” 2021. június 29-éig ad határidőt az új villamosok forgalomba állítására. Mivel a hibák kijavítása részben már megtörtént, és a többi kijavítása is folyamatban van, ezért a jelenlegi ütemezés szerint reális azzal számolni, hogy az uniós források felhasználhatók lesznek. A CAF eközben folyamatosan szállítja Budapestre a megrendelt járműveket, amelyek előírt tesztjei és próbafutásai jelenleg is zajlanak.

A BKK 2017-ben és 2018-ban összesen huszonhat új CAF Urbos villamost rendelt meg a spanyol gyártótól, miután a már Budapesten közlekedő negyvenhét CAF-ra 2014-ben kötött szállítói szerződés úgynevezett opciós lehetőséget, azaz vételi jogot biztosított nyolcvanhét további szerelvény megrendelésére. A huszonhat villamosból eddig négy hosszú jármű 2019-ben, egy hosszú és négy rövid pedig 2020-ban érkezett meg Budapestre. A BKK bízik abban, hogy Magyarország kormánya a további hatvanegy lehívható villamosra is biztosítja a forrást.

A BKK és a BKV eltökélt az új CAF villamosok mielőbbi forgalomba állítása mellett. Mindkét közlekedési társaság büszke arra, hogy munkavállalójukként hazánk legjobb szakemberei dolgoznak ennek a célnak az eléréséért.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek