Csak Rijekába, oda is csak háromszor hetente

Korcsmáros Gábor   ·   2023.02.27. 15:00
RJ2

A Regiojet 2023-ban korlátozza horvátországi fürdősvonatának közlekedését.

A Regiojet cseh magánvasút az idén is indít járatokat Horvátországba, de jelentős mértékben korlátozza a szolgáltatást. 2023. június 16. és szeptember 30. között közlekedik majd a közvetlen fürdősvonat Prága és Rijeka (Fiume) között, hetente három alkalommal. Prágából minden kedden, pénteken és vasárnap indul a járat, visszafelé pedig minden hétfőn, szerdán és szombaton. Az előző szezonban a nyári vakáció ideje alatt naponta közlekedett a járat, sőt Rijekán kívül a stokk egy része Splitbe közlekedett. Az idei szezonban Split teljesen kiesik, vonat helyett a Regiojet buszjáratot indít Rijekából. A vonat Magyarországon is áthalad, de utascsere egyik állomáson sem lesz. 

A Regiojet azzal magyarázza a spliti járatrész lemondását, hogy ezzel megbízhatóbb lesz a járat, nem fognak annyit késni a vonatok, több idő jut a kocsik takarítására, javítására, a készletek feltöltésére. A tavalyi szezonban ugyanis elég gyakoriak voltak a nagy, többórás késések, ami miatt csorbult a fürdősvonat népszerűsége. Ennek ellenére 2022-ben sikerült megdönteni a rekordot, a Prágából Splitbe, illetve közvetlen kocsikkal Fiumébe (Rijeka) közlekedő éjszakai járatokon több mint százezren utaztak (pontos számot nem árultak el). Az egész nyári idény alatt a fürdősvonat iránt kiegyensúlyozott volt a kereslet a Regiojet állítása szerint. 

A cseh magánvasút tizenötkocsis szerelvényt küld majd Horvátországba, Ogulinban és Rijekában is lesznek csatlakozások kialakítva autóbuszokkal a horvát tengerpart számos pontjára, beleértve Splitet is. A járat június 16. és 30. között még kerülő útirányon át, Havlíčkův Brodon keresztül jut el Brünnbe (Brno), 2023. július 1-től pedig már az eredeti útvonalon, Pardubice és Česká Třebová érintésével. Újdonság, hogy a járat idén kiszolgálja a szlovéniai Celje állomást is. Elmarad a horvát határellenőrzés is, mivel Horvátország már a schengeni övezethez tartozik. A vonat délután öt óra körül indul majd Prágából, Pozsonyban fél tíz előtt lesz. A megállója az újvárosi állomás (Bratislava – Nové Mesto) lesz, nem a főpályaudvar. Zágrábban reggel hatkor, Rijektában pedig fél tíz után lesz. Ellenkező irányban a vonat délután három óra előtt indul Rijekából, Zágrábban este nyolc előtt, Pozsonyban reggel fél hat előtt, Prágában pedig délelőtt tíz óra körül lesz.  A vonat befogadóképessége 550 utas. 

A fürdősvonat menetrendje
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek