Cseh-magyar konzorcium épített vasutat Észak-Csehországban

Korcsmáros Gábor   ·   2016.12.12. 12:40
00kicsi

Az Elba-völgy jobb parti vasútvonala  Ústí nad Labem-Střekov és Děčín-východ állomások között a legelavultabbak közé tartozott Csehországban, ezért is volt fontos, hogy a pályát, amelyen a személyvonatokon kívül erős teherforgalom is bonyolódik, műszaki és vasútbiztonsági szempontból megfeleljenek a jelen kor szigorú követelményeinek. Ez sikerült is, mégpedig úgy, hogy a kivitelező vállalati konzorciumot ötven százalékban egy magyar cég, az A-Híd Zrt. alkotja.

Ünnepélyes átadás Ústí nad Labem-Střekov vasútállomáson (a szerző felvétele)

A huszonnégy kilométeres vasúti pályaszakaszt teljesen felújították, nőtt a legmagasabb megengedett pályasebesség is, s amit a megrendelő nagyon méltatott, hogy az egyes megállóhelyek közelebb kerültek a településekhez, valamint hogy új peronok, ezekhez akadálymentes hozzáférés is létesült. Kicserélték az elavult vasúti átjárók biztosító berendezéseit, automatikus vonalblokkházak is létesültek. Ezzel lényegében biztonságosabb és komfortosabb lett az Ústí nad Labem-Střekov–Děčín-východ vasútvonal. A munkákat magyarországi beszállítók, gépek és berendezések, valamint pályamunkások is segítették. A cseh és a magyar fél dicsérte az együttműködést, s reményüket fejezték ki abban, hogy lesz még egyéb projekt is, amin együtt dolgozhatnak majd.

A felújított szakaszok térképei

A huszonnégy kilométeres kétvágányú vonalszakasz teljes körű felújításának összköltsége meghaladta a nettó 429 millió koronát (4,7 milliárd forint). A projektet az Európai Unió Közlekedési Operációs Program I. támogatásával hozták tető alá. A munkákat 2015 augusztusában kezdték, a mű átadására pedig december 8-án került sor Ústí nad Labem-Střekov vasútállomáson. Az ünnepélyes szalagátvágáson jelen voltak a megyei önkormányzat képviselői, a megrendelő, a SŽDC (Vasúti Infrastruktúra-kezelőség) képviselője, valamint a kivitelező konzorcium két vezérigazgatója, az A-Híd Zrt. képviseletében Sal László, valamint a Klement a.s. képviseletében Vlastimil Kaňovský. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Pető Tibor, Magyarország prágai nagykövete is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek