Csehországban Európa legmodernebb vasúti szerelvénye

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.12.07. 15:00
TGV

Az Alstom TGV M szerelvénye néhány hónapig köröz a velimi tesztpályán.

Csehországba érkezett az európai személyszállító vasúti szerelvények legkorszerűbb és legújabb példánya, az Alstom által gyártott TGV M szerelvény. Ausztrián keresztül, České Budějovice és Prága érintésével jut el a velimi tesztpályára, ahol néhány hónapot tölt, hogy elvégezzék rajta a szükséges próbákat. A szerelvény szállításának felelőse a cseh szakaszon a ČD Cargo.

Az Avelia Horizon névre hallgató TGV M típusú szerelvény a tervek szerint 2024-ben szállít utasokat Franciaországban. Addig még jónéhány teszt elvégzésére van szükség, amelyet Közép-Európa legnevesebb vasúti tesztpályáján, a velimi tesztpályán (VUZ – Výzkumný ústav železniční) végeznek. Elsősorban a forgóvázakat és további alvázrészeket tesztelnek, továbbá górcső alá veszik a szerelvény menettulajdonságait is. Az Avelia Horizon nemcsak a szerelvény „orrának” mkialakításában különbözik a korábbi TGV nagysebességű vonatoktól. Az Alstom szerint a vonat mintegy húsz százalékkal kevesebbet fogyaszt majd, főként a könnyebb alapanyagoknak és a jobb aerodinamikának köszönhetően, és fékezéskor energiavisszatáplálásra is képes. A szerelvény összeállítását tekintve lehetővé válik a kocsik számának rugalmas változtatása az igényeknek megfelelően, valamint az első osztályú kocsik gyors átalakítása másodosztályúvá. Az új kétszintes szerelvények 740 utas szállítására lesznek képesek, szemben a jelenlegi 600 fős kapacitással.

A SNCF francia vasúttársaság összesen száz ilyen szerelvényt rendelt. A szerződés értéke 2,5 milliárd euró, a szervizelésre vonatkozó opciót is beleértve 2,7 milliárd euró. A fő gyártás Belfortban (vontatójárművek) és La Rochelleben (kocsik és a szerelvény összekapcsolása) zajlik. Az új TGV négy különböző áramrendszer alatt képes közlekedni, így az üzemeltető más európai országokba is közlekedtetheti őket. Néhány friss fotó a csehországi szállításról itt található.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek