Csehországban tesztelik az RCH hibrid villamosmozdonyát

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.03.18. 19:10
RCH

Március 17-én érkezett a közép-csehországi Velim közelében található Vasúti Kutatóintézetbe a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd. (CRRC ZELC) vállalat által a Rail Cargo Hungáriának gyártott villamos-hibrid mozdonya. A LeoExpressnek gyártott Sirius motorvonat után ez a második olyan jármű, amelyet abból a célból tesztelnek Csehországban, hogy megkapja a típusengedélyt az Európai Unió vasúthálózatán. A mozdony technológiája lehetővé teszi, hogy a felsővezeték nélküli szakaszokon kondenzátorokhoz hasonlítható egységek, úgynevezett szuperkapacitások biztosítsák az energiát a továbbhaladáshoz. A mozdonyok ezeket az energiatárolókat felsővezetékről – állóhelyzetben, vagy útközben is –, illetve töltőpontokon is feltölthetik.

A Rail Cargo Hungaria 2019 októberében írt alá megállapodást a CRRC ZELC vállalattal arról, hogy harminchat hónapon belül kifejleszti az árufuvarozási tevékenységet kiszolgáló hibrid–villamos üzemű, nulla emissziós tolató- és nagyteljesítményű vonali mozdonyokat, elkészít két-két járművet, majd a vonatkozó magyar és nemzetközi engedélyekkel együtt átadja azokat a magyar árufuvarozó társaságnak. Az RCH a megállapodás értelmében négy éves időtartamra bérbe veszi a járműveket. Amennyiben a hibrid mozdonyok az elvárt teljesítmény szerint fognak működni, az RCH élhet további bérlési, vagy akár vásárlási opció lehívásának lehetőségével, illetve kedvező feltételekkel rendelhet további húsz mozdonyt mindkét típusból.

A tolatómozdonyokkal az RCH Magyarországon lát majd el feladatokat, a vonali mozdonyok tervezett felhasználási területe Magyarországon kívül Horvátország, Szerbia, Románia, Macedónia, Görögország, valamint Bulgária.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek