Csörgő pipacsúton

Vörös Attila   ·   2014.06.02. 16:45
400__IMG_2699__140601_Kecskemet__M412146

A pipacsot mindenki szereti. Szép, piros, nagy virág, amely még jelent is valamit, mégpedig azt, hogy itt a nyár, végéhez közeledik a tanítás, jöhet egy kis lazulás.

A pipacs (latinul Papaver rhoeas) a boglárkafélék rendjébe, a mákfélék családjába, sőt a mákok nemzetségébe tartozik. A pipacs tulajdonképpen a vadmák, sokféle népi neve közül az erre utaló büdös mák kiemelkedő. A viráguk és a termésük is hasonló, míg a mákvirág rózsaszínes, a pipacs magjai nem olyan finomak. A pipacsmag a mákhoz hasonlóan nyugtató, köhögéscsillapító hatású. Valaki a leveleit is megeszi, mások színanyag miatt a szirmát gyűjtik.

A pipacs közönséges gyom, akárhol kinő Közép- és Dél-Európában az út mellett, a vetésben, vagy épp a vágánytengelyben. Annak pedig örülünk, mert így néz ki:

Pipacsot szüretel a 146-os Csörgő<br>Kattintsanak a további képekért!<br>(fotók: Vörös Attila)

A Csörgő egyébként a szombaton Győrszentivánban megrakott katonavonatot továbbította Kecskemét állomásról a város katonai repülőterére. Az ide vezető iparvágányon elenyésző a forgalom, jó, ha évente egyszer megfordul a katonaság járműveivel tehervonat. A Kohári iparvágány a Kecskemét–Lakitelek–Kunszentmárton (146-os) vonalból ágazik ki, a repülőtér felé vezető útján számos iparteleppel van kapcsolata, forgalma sajnos egyiknek sincs. A Kohári iparvágány vélhetően Koháry István kecskeméti országbíróról kapta a nevét, róla a Wikipedián olvashatnak, ha ide kattintanak.

A honvédség hadgyakorlatra érkező eszközeit a Rail Cargo Hungaria szállította pőrekocsikon, a vonóerőt a Start adta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek